Večer, věnovaný narozeninám Jeleny Obrazcovové.

Večer, věnovaný narozeninám Jeleny Obrazcovové.

Dne 7. července 2021 se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnil hudební večer, věnovaný narozeninám vynikající ruské operní pěvkyně a pedagožky Jeleny Obrazcovové (7. července 1938). Akce byla připravena a uvedena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v České republice.

     Jelena Obrazcovová (mezzosoprán) je právem považována za jednu z nejlepších světových hvězd operní scény XX. století. Aplaudovalo jí publikum nejlepších světových divadel: Velkého divadla v Moskvě, La Scaly v Miláně, Metropolitní opery v New Yorku aj. Mnozí významní umělci, kteří měli to štěstí spolupracovat s touto unikátní pěvkyní, by se mohli podepsat pod slovy italského režiséra Franca Zeffirelli, který o ní napsal: „V mém životě jsem zažil tři významná setkání: Anna Magnaniová, Maria Callasová a Jelena Obrazcovová, která během natáčení mého filmu „Sedlák kavalír“ udělala zázrak.“

     Pro sólistku Národního divadla v Praze, profesorku Mezinárodní  konzervatoře Praha Tachiru Menaždinovovou se stalo nezapomenutelným a nejcennějším to období, když se jako začínající pěvkyně učila umění u Jeleny Obrazcovové. V den narozenin své slavné učitelky Tachira Menaždinovová každoročně pořádá koncerty v Ruském domě v Praze. Vystupují na nich nejen známí umělci z Ruska, České republiky a dalších zemí, ale také studenti Mezinárodní konzervatoře Praha. Koncertu se letos zúčastnily: laureátka mezinárodních soutěží, sólistka evropských divadel Kayleigh Norris (USA), laureátka mezinárodních soutěží, sólistka Plzeňské opery Mignon Park (Jižní Korea), studentka Mezinárodní konzervatoře Praha, laureátka mezinárodních mládežnických soutěží Vitalia Vas (Česká republika), laureátka mezinárodních soutěží, sólistka Hudební akademie Jeleny Obrazcovové Daria Guljajevová (Rusko).

     Umělce doprovázely: korepetitorka Národního divadla v Praze, profesorka pražské Akademie múzických umění Jelena Nosková a učitelka Mezinárodní konzervatoře Praha Světlana Melnikovová.

     Na programu večera byly rovněž videozáznamy představení Jeleny Obrazcovové na předních světových pódiích.

Tento článek je dostupný v: Russian