Vernisáž výstavy „Štěstí žít“ ruské malířky Ludmily Charlamovové

Vernisáž výstavy „Štěstí žít“ ruské malířky Ludmily Charlamovové

Dne 22. června se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnila vernisáž výstavy „Štěstí žít“ ruské malířky Ludmily Charlamovové. Akci připravilo Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice

Ludmila Charlamovová – členka Svazu malířů Kazachstánu, učitelka a malířka se narodila v Kazachstánu. V roce 1965 absolvovala umělecké učiliště, v roce 1976 Pedagogickou univerzitu v Kazachstánu, v roce 1986 obhájila kandidátskou dizertaci v Moskvě a jako docentka, vedoucí katedry dekorativního a užitého umění začala pracovat na univerzitě. Ludmila Charlamovová se účastnila republikánských uměleckých výstav a ilustrovala knihy.

Již podruhé Ludmila Charlamovová organizuje samostatnou výstavu v Ruském domě v Praze.

Expozice vychází z vojenského eposu sedmi obrazů „Můj otec je hrdina“, věnovaných mimo jiné Alexandru Dmitrijeviči Glušněvovi – otci malířky a hrdinským činům sovětských vojáků. Zbytek výstavy zobrazuje radost ze života prostřednictvím bohatých barev, pestré krajinomalby a vzdušných zátiší.

Výstava Ludmily Charlamovové je načasována tak, aby se kryla s památným datem 22. června – Dnem paměti a smutku za hrdiny Velké vlastenecké války.

Tento článek je dostupný v: Russian