Přednáška – exkurze „Odstřižek k odstřižku“

Přednáška – exkurze „Odstřižek k odstřižku“

V květnu budeme pokračovat v seznamování s tradicemi západní Sibiře.

Na kanálu YouTube Ruského domu v Praze se uskutečnila druhá online přednáška „Odstřižek k odstřižku“ z „Multimediálního projektu:„ Umělecké tradice Jugry“.

Vzdělávací online program – „Multimediální projekt „Umělecké tradice Jugry” je věnován tradičnímu umění původních malých národů Severu: Chantům, Mansijcům, Něncům, ruským starožilcům a bude bavit každého, kdo studuje, má zájem nebo se právě začal zajímat o ruskou nadnárodní kulturu. Program se skládá z několika částí. Každá část zahrnuje přednášky, videomateriály a video exkurze na umělecké projekty Centra řemesel a tvůrčí dílny.

Program je určen pro široké publikum různého věku a bude užitečný pro všechny, kteří se zajímají o ruskou kulturu a tradice.

Přednáška – exkurze „Odstřižek k odstřižku“

Dozvíte se o tradicích šití z odstřižků mezi Rusy a obskými Ugry (Chanty a Mansijci). „Projdete se“ expozicí výstavy „Odstřižek k odstřižku“, seznámíte se s bohatou „odstřižkovou“ kolekcí Centra řemesel: jsou to obětní přikrývky “Nebeský jezdec”, rituální čelenky a rukavice, tradiční oděvy obských Ugrů. A také ruské odstřižky – dětské přikrývky, odstřižky v ženském obleku, panenky atd.. Uvidíte barevná díla umělců centra a okruhu, naučíte se techniku moderního šití z odstřižků – řemesla oblíbeného u řemeslnic ze všech zemí.

Přednášející – Olga Dmitrievna Bubnovene – ředitelka Centra pro lidová umění a řemesla, zasloužilá kulturní pracovnice Jugry, umělecká kritička a umělkyně.

Očekává vás zde také přednáška „Lidové tradice v moderní módě. Šití z odstřižků”, připravená speciálně pro české publikum.

Přednášející – Alla Charitonovová, kulturoložka, kurátorka, zaměstnankyně Centra lidových umění a řemesel.

Tento článek je dostupný v: Russian