Zahájení mezinárodní výstavy – konference vědecko-výzkumných, technických a kreativních projektů „Mimo čas a prostor – obletěv Zemi – 60 let ve vesmíru“

Zahájení mezinárodní výstavy – konference vědecko-výzkumných, technických a kreativních projektů „Mimo čas a prostor – obletěv Zemi – 60 let ve vesmíru“

Dne 11. dubna 2021 se konalo slavnostní zahájení mezinárodní výstavy – konference vědecko-výzkumných, technických a kreativních projektů „Mimo čas a prostor – obletěv Zemi – 60 let ve vesmíru“ (Vně vremeni i prostranstva-obletěv Zemlju – 60 let v kosmose).
Výstava je věnována 60. výročí letu do vesmíru J. A. Gagarina (12.04. 1961) a G. S. Titova (6-7. 08.1961). Účastníky výstavy jsou žáci a učitelé z 12 regionů Ruska, České republiky, Německa, Maroka a Indie.
Organizátoři výstavy:
• Vědecko-výzkumná společnost „RISKSAT“,
• 6 Aerokosmický institut MAI,
• Správa města Troick / Gymnázium N.V. Puškova,
• Mezinárodní kulturní institut „Klíč“ (Česká republika),
• Za účasti Hlavní správy kriminalistiky Vyšetřovacího výboru Ruské federace. Projekt je realizován s podporou Vědeckého střediska pro operativní monitoring ZEMĚ Státní korporace „Roskosmos“, Národního střediska pro krizové řízení Ministerstva pro mimořádné situace Ruské federace, DC „ORLJONOK“ , Velvyslanectví RF v ČR, Velvyslanectví Indie v RF, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a na Slovensku.
Výstava se koná v hybridním formátu. Výstavy se zúčastní letci a kosmonauti, odborníci na vesmírný průmysl, vědci a inženýři z Ruska, Indie, Německa a zástupci Ministerstva pro mimořádné situace Ruské federace.
Anna Naryškinová, zástupkyně Klubu mládežnické a dětské diplomacie v České republice, pracuje ve stánku Česko – Slovensko. Anna seznamuje návštěvníky výstavy s pracemi českých a slovenských školáků v projektu „Obletěv Zemi“. Dnes se účastníci výstavy mohli seznámit s video reportáží „Mírová mise“ Jurije Gagarina – o jeho návštěvě Československa 28. dubna 1961 a s písní „Dobrý den, majore Gagarine!“ A také zhlédnout videokonferenci členů Klubu mládežnické a dětské diplomacie v ČR a na Slovensku s prvním kosmonautem Evropy V. Remkem.

Tento článek je dostupný v: Russian