K 200. výročí Fjodora Dostojevského: video přednáška Prezidentské knihovny o roli rodiny v životě a díle klasika

K 200. výročí Fjodora Dostojevského: video přednáška Prezidentské knihovny o roli rodiny v životě a díle klasika

Dne 2. dubna 2021, v 11:00 moskevského času (10:00 pražského času), v Prezidentské knihovně v rámci projektu „Znalosti o Rusku“ proběhla video přednáška „Hodnota rodiny ve světonázorových zkušenostech F.M. Dostojevského“. Jedná se o druhou akci v rámci série přednášek „Fjodor Dostojevskij – rozhovor o hodnotách“, jež je věnovaná 200. výročí narození světově proslulého spisovatele, které se bude slavit 11. listopadu 2021.

Dmitrij Bogač, kandidát filologických věd, hlavní vědecký pracovník na Jihouralské státní humanitně-pedagogické univerzitě, bude analyzovat spisovatelova díla a dopisy, stejně jako vzpomínky jeho blízkých příbuzných a řekne, jaké místo zaujímala rodina v životě a díle Fjodora Dostojevského. Účastníci video přednášky zjistí, jak se utvářely rodinné hodnoty klasika, které byly založeny na křesťanských principech, síle vztahu mezi rodiči a dětmi a také mezi mužem a ženou.

Více se o Fjodorovi Dostojevském dozvíte z materiálů Prezidentské knihovny, které jsou prezentovány ve speciální digitální sbírce „F. M. Dostojevskij (1821-1881) [Svět Dostojevského] “. Součástí výběru jsou kopie textů spisovatelových děl a materiály o jeho životě a díle.

Cyklus přednášek „Fjodor Dostojevskij – rozhovor o hodnotách“ byl zahájen 19. února 2021. Na první akci Dmitrij Bogač sdělil, jak klasik ukazoval hodnotu lidského života, a vyvrátil stereotyp, že Fjodor Dostojevskij byl pesimistický spisovatel.

V Prezidentské knihovně se pravidelně konají interaktivní lekce a video přednášky, podrobné informace o kterých jsou k dispozici na portálu instituce v sekci „Multimediální lekce“ a v sekci „Video přednášky – škola“, kde jsou záznamy minulých přednášek a otevřených lekcích prezentovány.

Tento článek je dostupný v: Russian