Ruské vysoké školy obsadily 16 míst ve Světovém žebříčku univerzit QS

Ruské vysoké školy obsadily 16 míst ve Světovém žebříčku univerzit QS

Většina z nich jsou účastníci státního Projektu 5-100, který zahájilo Ministerstvo školství a vědy v souladu s výnosem ruského prezidenta „O opatřeních k provádění státní politiky v oblasti vzdělávání a vědy“.

16 ruských vysokých škol postoupilo v roce 2021 do top 100 Světového žebříčku QS (World University Subject Ranking), který každoročně sestavuje největší světová mezinárodní síť vysokoškolského vzdělávání Quacquarelli Symonds. Z toho 10 vzdělávacích institucí představuje Projekt 5-100 – státní iniciativu, zaměřenou na přizpůsobení ruských univerzit světovým standardům a jejich integraci do mezinárodního vzdělávacího prostředí.

Jak je uvedeno ve vydání Národní výzkumné univerzity „Vysoká škola ekonomiky“ (VŠE) zastoupení ruských univerzit v žebříčku 100 nejlepších světových subjektů a oborů QS vzrostlo 16krát ve srovnání s rokem 2013, kdy byl zahájen Projekt 5-100. Růst přítomnosti ruských univerzit v žebříčku stovky nejlepších byl způsoben hlavně účastníky Projektu 5-100 a jeho vysoké školy podle tiskové zprávy VŠE dosáhly svých cílů v rámci programu zlepšení konkurenceschopnosti.

Celkově se vysokým školám – účastnícím se Projektu 5-100 v odvětvovém a předmětovém žebříčku QS podařilo zvýšit svoji přítomnost na 16 univerzit.

Současně je 5 univerzit klasifikováno ve více než 10 předmětech, sedm – od 4 do 10, tři univerzity – v jednom nebo dvou předmětech.

Polovina účastníků Projektu 5-100, konkrétně 10 univerzit, je zahrnuta do top 100 subjektů a průmyslových odvětví žebříčku, což naznačuje dosažení cílů programu na zlepšení konkurenceschopnosti. Účastníci 5-100 zaujímají v žebříčku 167 pozic, což je 60% všech pozic ruských univerzit, včetně 25 pozic v top 100, což je 46% ruských pozic v top100.

„To rozhodně hovoří o úspěchu projektu – vláda a vysoké školy splnily výnos prezidenta,“ uvedl rektor VŠE Jaroslav Kuzminov, maje na mysli Výnos ruského prezidenta ze dne 7. května 2012 č. 599 „O opatřeních k provádění státní politiky v oblasti vzdělávání a vědy.“ „Namísto 5 univerzit v top 100 mezinárodních žebříčcích jsme nyní dosáhli výsledku 10 univerzit.“

Při sestavování předmětných žebříčků QS se používají čtyři ukazatele: akademická reputace a reputace u zaměstnavatelů, počet citací na publikaci a h-index (Hirschův index), který zohledňuje počet článků vědce, jakož i počet citací těchto článků.

Foto: VŠE

Tento článek je dostupný v: Russian