„Pište správně, nedělejte chyby“

„Pište správně, nedělejte chyby“

Jevgenij Primakov se zúčastnil online maratonu „Totální diktát“.

V letošním roce se vzdělávací akce „Totální diktát“ koná již po sedmnácté. Hlavním cílem je zvýšit gramotnost rodilých mluvčích ruského jazyka („Psát správně je v módě,“ říká motto akce), stejně jako popularizovat ruštinu mezi těmi, kdo ji studují.

„Rodilí mluvčí mají k ruskému jazyku zvláštní vztah,“ říká Xenie Erdman, ředitelka PR. „Mnozí lidé se domnívají, že pokud jsi školu absolvoval s dobrou známkou z ruštiny, jedná se o celoživotní ochranu před chybami. Ale není tomu tak. Ruština je složitý a mnohostranný jazyk, který je třeba neustále vylepšovat. Mluvit a psát správně patří k dobrému tónu.“

Všechno to začalo jako studentská akce na Fakultě humanitních studií NSU v roce 2004, ale nyní akce spojuje jak rodilé mluvčí ruského jazyka, tak ty, kteří jej studují. Totální diktát probíhá v desítkách zemí po celém světě – letos v sedmdesáti. Organizátoři připomínají, že projekt je bezplatný a dostupný pro každého zájemce. Text diktátu tentokrát připravil ruský spisovatel, kandidát filologických věd, laureát literární ceny „Národní bestseller“ Andrej Gelasimov. Tématem je biografie Konstantina Ciolkovského, včetně málo známých faktů o tomto zakladateli ruské teoretické kosmonautiky.

„Ruština je jedním z oficiálních jazyků Organizace spojených národů, je to jazyk mezinárodní komunikace v rozsáhlé oblasti post-sovětských zemí,“ řekl Jevgenij Primakov při vysílání maratonu. „Je to obtížný jazyk, což potvrzují i samotní studenti, kteří přijíždějí studovat do Ruska, mimo jiné podle kvót Rossotrudničestva. Jedná se asi o 15 tisíc zájemců ročně. Bylo by pro ně samozřejmě jednodušší, kdyby začali studovat ruský jazyk ještě před příjezdem, ještě před tím, než se dostanou na přípravné kurzy v Rusku. Rozhodli jsme se, že naše agentura bude podporovat jakékoli vzdělávací iniciativy, týkající se ruského jazyka. Musí ho studovat nejen z lásky k jeho kráse, aby mohli číst Puškina v originále, ale také proto, že to dává sociální šanci, šanci na vzdělání, šanci na lepší práci. Mělo by to být nejen užitečné, ale i příjemné.“

Propagace ruského jazyka je jedním z hlavních úkolů Rossotrudničestva. Zahraniční zastupitelství nabízejí kurzy ruského jazyka, fungují také jako místa, kde Totální diktát probíhá. Akce byla letos podporována centry v Itálii, Chorvatsku, Argentině, Číně a v řadě dalších zemí.

Sledujte online maraton na https://www.youtube.com/watch?v=Fdn-334_25M&feature=emb_logo.

Tento článek je dostupný v: Russian