V RSVK v Praze se konal koncert “První den války”

V RSVK v Praze se konal koncert “První den války”

    Dne 21. června 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert-rekviem “První den války”, věnovaný 75. výročí vítězství. Akce byla připravena Koordinačním výborem ruských krajanů v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

     Hosty a krajany přivítal 1. tajemník  Velvyslanectví RF v ČR S. Čerkalin, který zdůraznil, že “podobné akce jsou velmi potřebné v současné situaci, kdy vzpomínky na Druhou světovou válku a na ty, již bránili mír, jsou záměrně zamlčovány a potírány”. 

     Před koncertem byli předány čestné diplomy  účastníkům online projektu “Golos pamjati” a akce “Otkrytka vetěranu – my pomnim, my gordimsa!”, organizovanou Koordinačním výborem ruských krajanů v ČR v rámci oslav 75. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce 1941 – 1945. Děti věnovaly veteránům, pracovníkům týlu a dětem války pohlednice, které vlastnoručně vytvořily.  Byly to pestré, slavnostní a upřímné pohlednice, jež byly předány  veteránům, žijícím v ČR.

      Na koncertě zazněly oblíbené písně Druhé světové války. Mužské trio “Legie” zazpívalo písně “Temná noc”, “Poslední boj” aj. V podání V. Vančického zazněly písně “V zemlance” a “Horký sníh”. J. Bílá přednesla básně. Studentka oddělení klasického zpěvu Mezinárodní konzervatoře Praha A. Gračevová  zapívala několik písní.

     Diváci každé vystoupení odměnili bouřlivým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian