Historická výstava „Poklady imperátorských divadel“ byla zahájena v RSVK v Praze

Historická výstava „Poklady imperátorských divadel“ byla zahájena v RSVK v Praze

Dne 9. června 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo zahájení výstavy historických divadelních kostýmů „Poklady imperátorských divadel“ ze sbírek Vitalije Dusta. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.    

      Na výstavě jsou představeny pravé scénické kostýmy imperátorských divadel. Jsou mezi nimi i exponáty z XIX. – zač. XX. století, jež byly náhodně objeveny hledačem pokladů V. Dustem ve Vyborgu. Dust poté doplňoval svoji sbírku tak, že kupoval kostýmy u soukromých sběratelů a v obchodech se starožitnostmi.

       Ve sbírce jsou sametové kazajky a kaftany, vyšité zlatými nitěmi. Na podšívce se uchovala razítka se jmény herců (např. Lev Sibirjakov či Darija Leonovová) a názvy her např. „Rusalka“, „Othello“, „Život za cara“, „Mazepa“ aj. Podle Dusta jsou autory kostýmů L. Bakst, M. Vrubel, V. Serov, I. Bilibin aj. Kromě kostýmů a divadelních doplňků je na výstavě představeno více než 150 pohlednic imperátorských divadel.

      Vitalij Dust podrobně informoval návštěvníky RSVK v Praze o svých unikátních exponátech. Příběh jeho sbírky začal úplně náhodně. V roce 2004 se jako dobrovolník dostal na natáčení filmu, jež probíhalo vedle Vyborgského zámku.  Organizace, která se nacházela v budově, vyklízela prostory a chystala se k opravám.  Vitalij dostal za úkol z jedné místnosti vyklidit všechno smetí.  Ukázalo se, že na vyhazovaných věcech byla razítka XIX. století.  Podle Vitalije tyto věci pečlivě uchovávali, předávali je podle seznamu a zodpovídali za ně.  Později se ukázalo, že smetí a nepotřebné věci jsou kostýmy, které patřily imperátorským divadlům. Odborný posudek, který potvrzuje pravost kostýmů, poskytlo Alexandrovské divadlo na základě u nich dochovaných náčrtů těchto kostýmů.

    Výstava „Poklady imperátorských divadel“ potrvá v RSVK v Praze do 31. července 2020.

Tento článek je dostupný v: Russian