VII. ročník mezinárodní soutěže mladých vokalistů Vissi D´Arte v RSVK v Praze

VII. ročník mezinárodní soutěže mladých vokalistů  Vissi D´Arte v RSVK v Praze

Ve dnech 25. – 29. června 2019 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnil VII. ročník mezinárodní soutěže mladých vokalistů Vissi D´Arte. Akce proběhla v RSVK v Praze již posedmé a byla pořádána uměleckou agenturou Tamiris za organizační a informační podpory a účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Stejně jako v minulých letech byla soutěž věnována památce na velkou ruskou operní pěvkyni a pedagožku Jelenu Obrazcovovou.   Před zahájením festivalu organizátoři promítli video jednoho z nejznámějších vystoupení Jeleny Obrazcovové v Tokiu, kde v jejím podání zazněla árie Toscy ze stejnojmenné opery G. Pucciniho. Název soutěže Vissi D´Arte jsou slova, kterými začíná árie Toscy a v překladu z italštiny znamenají „věrná umění“.

Letos se soutěže zúčastnilo více než 20 mladých pěvců z Bosny a Hercegoviny, Izraele, Číny, Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Rakouska, Česka, Francie a Bulharska.          V čele poroty usedl světově uznávaný ruský barytonista Vladimir Černov – sólista Marijinského divadla v Petrohradě, Metropolitní opery v New Yorku, La Scaly v Miláně aj. Dalšími členy poroty byli:  operní pěvkyně a profesorka Univerzity Severního Illinois Nancy Hanninger (USA), Klaudie Krkotičová – pěvkyně a profesorka Hudební akademie v Sarajevě, hostující profesorka v Rusku a Litvě, Galyna Staněšnikovová – docentka Mezinárodní akademie věd a umění v San Marinu, docentka katedry zpěvu Státní klasické akademie Maimonida v Moskvě, Vlastimil Harapes – umělecký ředitel Pražské mezinárodní konzervatoře, baletní mistr, sólista baletu Národního divadla v Praze, Ludmila Karpuková – operní pěvkyně z Běloruska, vítězka Grand Prix, laureátka mezinárodních soutěží a držitelka Speciálního ocenění prezidenta Běloruska, korepetitorka Stání opery Praha Jelena Nosková (ČR) a organizátorka soutěže, sólistka Stání opery Praha, profesorka Mezinárodní konzervatoře Praha Tachira Menaždinovová (ČR). Někteří z nich byli žáky Jeleny Obrazcovové a spolupracovali s ní.

Po výběrovém kole, které proběhlo první den, do finále postoupilo 11 interpretů. Výsledky soutěže byly vyhlášeny 28. června ve Velkém sále RSVK v Praze, kde rovněž proběhl slavnostní akt předání cen a galakoncert vítězů a laureátů.

Letos mezinárodní porota předala první cenu pěvkyni z Běloruska T. Gavrilovové. Druhé místo si rozdělili B. Djakov (ČR) a Paulina Guzman Pureco (Mexiko). Na třetím místě skončily A. Tatarinovová (Ukrajina) a J. Bucharovová (RF). Vítězové získali finanční odměny a dárky na památku od organizátorů soutěže.

Všichni účastníci obdrželi diplomy a mnozí z nich získali zvláštní ceny od sponzorů akce.

Cenu Ruského střediska vědy a kultury v Praze „Naděje“ získal jeden z nejmladších účastníků soutěže A. Juchič z Bosny a Hercegoviny.

V podání finalistů soutěže zazněly árie z oper a operet M. Glinky, W. A. Mozarta, G. Verdiho, A. Vivaldiho, R. Strausse, J. Strausse, N. Rimského-Korsakova a jiných významných skladatelů.

Předseda poroty, světově uznávaný ruský barytonista Vladimir Černov poblahopřál všem účastníkům a popřál jim hodně úspěchů. Poděkoval rovněž Ruskému středisku vědy a kultury za stálou podporu soutěže. Zdůraznil, že letos soutěž probíhala pod záštitou Velvyslanectví RF v ČR a poděkoval mimořádnému a zplnomocněnému velvyslanci RF v ČR A. Zmejevskému.

Tento článek je dostupný v: Russian