Vzpomínkový večer „Den ukončení blokády Leningradu“ v RSVK v Praze

Vzpomínkový večer „Den ukončení blokády Leningradu“ v RSVK v Praze

Dne 31. ledna 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal hudební a poetický večer, věnovaný 75. výročí ukončení blokády Leningradu. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.


Večer zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který přivítal diváky a nejdůležitější hosty – veterána Velké vlastenecké války, obránce Leningradu A. Andrejeva a členy společnosti „Blokádníci Leningradu v ČR“ L. Sedlákovou, I. Juržinovou, M. Čudakovovou, L. Exnerovou, A. Černyševovou a V. Borovikova, jejichž dětství proběhlo v období Druhé světové války.
Žijícím v ČR veteránům a blokádníkům poblahopřáli 1. tajemnice Velvyslanectví RF v ČR J. Barančejevová a předseda Koordinační rady ruských krajanů v ČR A. Stěpanov.
Na večeru vystoupili členové Klubu mládežnické a dětské diplomacie, studentka Mezinárodní konzervatoře Praha V. Vasová, pěvkyně T. Fominová a mladý klavírista T. Golobokov.
Vzpomínkových akcí v Petrohradě se každý rok účastní veteráni a blokádníci, žijící v zahraničí. Letos město na Něvě navštívili V. Borovikov s manželkou Allou a I. Juržinová. Podělili se o své dojmy z návštěvy, podrobně informovali o organizaci slavnostních akcí. Alla Borovikovová přednesla několik vlastních básní, věnovaných 75. výročí osvobození Leningradu.
Koncert byl ukončen vystoupením ženského souboru lidových písní „Russkaja duša“. V jejich podání zazněly válečné písně „Oj, dorogi“, „Spojomtě druzja“ a rovněž několik lidových písní.
Po vystoupení účastníků koncertu se diváci obrátili na veterány a členy společnosti „Blokádníci Leningradu v ČR“, poděkovali jim za jejich hrdinství a popřáli pevné zdraví.

Tento článek je dostupný v: Russian