Zasedání studia Evropského kongresu literátů „Poezie jara a lásky“ v RSVK v Praze

Zasedání studia Evropského kongresu literátů „Poezie jara a lásky“ v RSVK v Praze

Dne 7. března 2018 se v Literárním salonu RSVK v Praze uskutečnilo 35. zasedání studiaEvropského kongresu literátů ČR. Zasedání probíhají již 4 roky jednou měsíčně a stala se již dobrou tradicí. Akce byla organizována Evropským kongresem literátů ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájila předsedkyně vedení Evropského kongresu literátů ČR, členka Svazu spisovatelů Ruska, prozaička a básnířka Irina Sileckaja. V předvečer MDŽ bylo setkání věnováno jaru a lásce v poezii. Někteří účastníci přinesli své autorské knihy, jiní přednesli vlastní verše či jen pověděli o sobě a seznámili se s novými účastníky.

Mnozí autoři, přítomní na setkání, píší nejen v ruském, ale i v českém či anglickém jazyce. S velkým zájmem si hosté vyslechli verše rusko-americké básnířky B. Volkovové. Její verše, většinou psané v češtině, byly převedeny do ruštiny, ukrajinštiny, slovenštiny, němčiny, bulharštiny a španělštiny. Básnířka je autorkou celkem 30 knih. Redaktorkou jejích veršů v ruštině bývá často I. Sileckaja.

Mezi přítomnými byli autoři, kteří dříve vyučovali na ruských, českých a amerických univerzitách. V besedě se dotkli tématu výuky dětí literatuře a psaní dětských veršů.

Na závěr večera Irina Sileckaja přednesla několik svých básní. Na akci byli přítomni ruští a čeští občané. Setkání proběhlo v srdečné atmosféře a bylo tradičně ukončeno šálkem čaje.

Tento článek je dostupný v: Russian