Den poezie slavili v RSVK v Praze

Den poezie slavili v RSVK v Praze

Dne 24. listopadu 2017 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konal poetický večer s názvem „Labyrint ruské poezie“. Akce byla organizována Svazem ruskojazyčných spisovatelů v ČR a Ruským uměleckým svazem za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer se uskutečnil v rámci XIX. dne české a mezinárodní poezie v Praze a v celé ČR. Každoročně se koná v listopadu. Letos se symbolickým heslem festivalu stala slova z názvu známého díla českého spisovatele a pedagoga J. A. Komenského „Labyrint světa a ráj srdce“. V tomto roceproběhl večer formou poetického turnaje, ve kterém jedinou zbraní soupeřů byly jejich verše. Mezi soutěžícími byli: B. Bronštejn, S. Gaponov (Německo), N. Stremitina (Rakousko), B. Achetova, N. Volkova , L. Svirskaja, A. Pěrežogin, R. Trofimov a L. Poltorak (ČR).

Soutěž se skládala ze tří kol. V 1. kole básníci přednášeli verše v rámci ohlášeného tématu „Labyrint světa“, ve druhém přednesli báseň podle vlastního výběru a ve 3. kole tři básníci, kteří se dostali do finále, bojovali o první místo. Účastníci byli hodnoceni diváckou porotou podle 6 bodového systému. Na 1. místě skončil S. Gaponov, na 2. – N. Volkova, na 3. – L. Svirskaja. Všichni vítězové získali dárky na památku. Kromě toho verše vítěze budou otištěny v dalším čísle almanachu Pražský Parnas.

Večer moderovala členka Svazu literátů Ruska, šéfredaktorka almanachu, členka Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR, básnířka O. Bělova-Danilina. Jako hosté vystoupili I. Sileckaja, O. Bělova-Danilina, B. Goldberg a M. Vach, který přednesl své verše o Moskvě v češtině.

Mezi přítomnými byli přátelé a fanoušci básníků, žijící v ČR ruští krajané a česká veřejnost. Večer byl ukončen přátelskou besedou u šálku čaje.

Tento článek je dostupný v: Russian