Výstava „U počátků ruské secese“ v RSVK v Praze

Výstava „U počátků ruské secese“ v RSVK v Praze

Dne 21. února 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila vernisáž výstavy „U počátků ruské secese“. Akce byla organizována Státním muzeem – rezervací V.D. Polenova ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Před zahájením výstavy vystoupil mladý klavírista Gleb Korotkij, v jehož podání zazněly kompozice „Říjen“ a „Listopad“ z cyklu „Roční období“ P.I. Čajkovského a Pátá sonáta A.N. Skrjabina.

Zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin přivítal hosty, kteří se shromáždili v sále. Zdůraznil, že výstava „U počátků ruské secese“ je již čtvrtou výstavou, organizovanou ve spolupráci Ruského střediska vědy a kultury v Praze a Státního muzea – rezervace V.D. Polenova.

Zaměstnankyně muzea V.D. Polenova Jelena Lazarevová návštěvníkům podrobně pověděla o vystavených dílech, životě a tvorbě V.D. Polenova a o muzeu, které díky jeho úsilí vzniklo.
Výstava „U počátků ruské secese“ seznamuje s tvorbou dvou ruských malířek Jeleny Dmitrijevny Polenovové (1850-1898) – sestry V.D. Polenova a Marie Vasiljevny Jakunčikovové (1870-1902) – sestry manželky malíře N. Jakunčikovové. Obě malířky se zajímaly o každodenní život rolníků, životní styl, zvyky a tradice prostého lidu, oblíbily si užité umění.

Jelena Dmitrijevna Polenovová byla jednou z prvních ruských malířek – ilustrátorek. Byla též grafičkou a malířkou, jež svými ilustracemi proslavila ruské pohádky. Marie Vasiljevna Jakunčikovová pocítila vliv rodiny Polenovových a oblíbila si ruské tradice, národní témata a kulturní památky svého národa.

Na výstavě v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze jsou představeny kopie děl ruských malířek, které se nacházejí v depozitářích muzea V. D. Polenova. Jsou to ilustrace k pohádkám „Sivka Burka“, „Morozko“, „Car Grib“, krajinomalby a jiné kresby J. Polenovové, portrét sestry Natalie u krbu, kresby M. Jakunčikovové aj.

Na vernisáži výstavy „U počátků ruské secese“ bylo přítomno asi 30 lidí. Hosté zhlédli video prezentaci Státního muzea – rezervace V.D. Polenova, obdrželi na památku brožurky o něm, pozvání k návštěvě muzea a ochutnali známé tulské perníčky a jiné sladkosti.

Výstava „U počátků ruské secese“ v RSVK v Praze potrvá do 4. března 2017.

Tento článek je dostupný v: Russian