Dny kultury Kostromské oblasti v Praze

Dny kultury Kostromské oblasti v Praze

Ve dnech 17. a 18. listopadu 2016 se v RSVK v Praze uskutečnily Dny kultury Kostromské oblasti, jež byly organizovány uměleckým sdružením ruských krajanů “Mir iskusstva” za podpory administrace Kostromské oblasti a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Dny kultury Kostromské oblasti byly zahájeny výstavou fotografií “Kostroma Praha” J.Šalyganovové (Ševi) 17. listopadu 2016 v Křišťálovém sále RSVK v Praze.

Přítomné uvítal a výstavu zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR

Leonid Gamza, který zdůraznil, že taková akce se koná v RSVK poprvé. Poděkoval organizátorům za upevňování přátelských vztahů mezi Českem a Kostromskou oblastí.

Umělecká vedoucí sdružení “Mir iskusstva” Světlana Suvorovová seznámila hosty s dvoudenním programem akce. Obsahuje výstavu, prezentaci turistických možností Kostromy a Kostromské oblasti, promítání dokumentárního filmu “Kostroma kinematografická” a umělecký večer, připravený sdružením.

Zástupce ředitele muzea-rezervace Kostromská sloboda S. Piljak seznámil přítomné s tradičními produkty oblasti, jako jsou např. kostromský sýr, šperky a výrobky ze dřeva. Zazpíval též několik slok lidové písně, kterou tradičně v muzeu „Kostromská sloboda“ vítají hosty. Poděkoval RSVK v Praze za možnost uskutečnit zde tuto akci a předal děkovné dopisy oddělení kultury Kostromské oblasti a muzea.

Na výstavě jsou představeny fotografie, které umělkyně věnovala dvěma svým milovaným městům. Jedním z nich je město na Volze – Kostroma a druhým – Praha na Vltavě.

Na večeru byl v rámci Roku ruské kinematografie promítnut krátký film “Kostroma kinematografická“. Právě v Kostromě byl v roce 1915 natočen první film „Lady Macbeth Mcenského újezdu“. Skutečný kinematografický boom začal již v 50.letech. Jeden za druhým zde byly natočeny známé filmy: “Revizor”, “Anna na krku”, “Dva kapitáni” aj.

Během večera v Křišťálovém sále RSVK v Praze zněly melodie v podání studenta Plzeňské konzervatoře G. Korotkého.

Na zahájení Dnů kultury Kostromské oblasti bylo přítomno asi 30 hostů z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian