Vystoupení souboru ruských lidových nástrojů „Stargorod“ v ČR

Vystoupení souboru ruských lidových nástrojů „Stargorod“ v ČR

Ve dnech 20. – 22. května 2016 se uskutečnily koncerty souboru lidových nástrojů „Stargorod“ v největších městech České republiky – v Praze a Brně. Vystoupení proběhla za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Soubor „Stargorod“ vznikl v roce 1999 a je laureátem ruských a mezinárodních soutěží. Jeho členy jsou M. Čepyšev (akordeon), A. Ivlijev (balalajka, basa), T. Kokorinová (domra, viola) a zasloužilý umělec Ruska M. Kokorin (domra). Repertoár souboru je zaměřen na uchování ruských národních hudebních tradic, které jsou organicky spojeny s interpretací originálních děl a klasických kompozic na ruských lidových hudebních nástrojích.

Dne 20. května soubor vystoupil v Křišťálovém sále RSVK v Praze. Hosty a umělce přivítal vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza.

Poté vedoucí Správy kultury Penzy, předsedkyně regionálního oddělení Svazu ruských spisovatelů Věra Fejginová představila soubor „Stargorod“ a jeho sólisty – vítěze ruských soutěží estrádního zpěvu, žáka Ally Bajanovové Anatolije Nikolajeva a laureátku ruských soutěží L. Ruslanovové Tatianu Stailskuju. Poděkovala též Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc při organizaci vystoupení umělců z Penzy.

Umělecký vedoucí souboru, zasloužilý umělec Ruska M. Kokorin pověděl o hostování svého kolektivu i o tom, že již v Česku vystupovali a opět rádi přijeli s velkým koncertním programem.

Koncert byl zahájen ruskou lidovou písní „Kalinka“ ve vlastním aranžmá souboru „Stargorod“. Poté zazněla kompozice „Ave Maria“ F. Schuberta. Na programu večera byly též písně věnované Velké vlastenecké válce.

Dne 22. května v parku Lužánky v Brně v rámci festivalu národnostních menšin Jihomoravského kraje soubor vystoupil s programem ruských lidových a populárních písní. Diváci vítali každé vystoupení umělců bouřlivým potleskem.

Koncertní program festivalu zahájil soubor ruských krajanů „Legija“, který zazpíval válečné a kozácké písně. Na programu bylo též vystoupení vietnamských, maďarských, řeckých, polských a německých ochotnických kolektivů, které zatančily lidové tance svých zemí.

Rusko bylo na festivalu zastoupeno stánkem Ruské kulturně-vzdělávací společnosti na Moravě, ve kterém návštěvníci mohli ochutnat pirohy, pirožky a boršč a rovněž vypít šálek čaje z malovaného samovaru s tradičními ruskými sladkostmi.

Tento článek je dostupný v: Russian