Prezentace sborníku „Čtyři rozměry lásky“ v RSVK v Praze

Prezentace sborníku „Čtyři rozměry lásky“ v RSVK v Praze

Dne 19. května 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila prezentace sbírky básní „Čtyři rozměry lásky“. Jejími autorkami jsou čtyři básnířky, které žijí v Praze – předsedkyně Evropského kongresu literátů a členka Svazu spisovatelů Ruska Irina Sileckaja, novinářka, členka Svazu spisovatelů Česka Natálie Volkovová, autorka sedmi básnických sbírek Ludmila Svirskaja a členka Svazu spisovatelů Ázerbájdžánu Leila Begim. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Projekt sborníku lyrických děl se zrodil u Ludmily Svirskoj a hned byl podpořen jejími kolegyněmi, jež píší o lásce.

Prezentaci sborníku zahájila Leila Begim svými verši. Poté vystoupila Natálie Volkovová se svými básněmi z cyklu „Pražské“. Následovalo vystoupení Ludmily Svirskoj, která rovněž přednesla své básně a zazpívala několik písní z repertoáru Jeleny Vajengi. Každé vystoupení bylo vítáno bouřlivým potleskem.

Na večeru byla rovněž představena díla ruské malířky Larisy Daškové, která je nakreslila speciálně pro sborník. Na konci večera věnovala každé básnířce její portrét, nakreslený zvláštní technikou. Překvapením pro autorky byly i písně v podání Larisy Daškové, složené na jejich verše.

Na prezentaci v Křišťálovém sále bylo přítomno asi 60 osob – ruských a českých přátel a milovníků tvorby básnířek.

Tento článek je dostupný v: Russian