Koncert klavíristky Jeleny Kiral v RSVK v Praze

Koncert klavíristky Jeleny Kiral v RSVK v Praze

Dne 26. dubna 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal sólový koncert klavíristky a skladatelky Jeleny Kiral. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Jelena Kiral – Kordasová se narodila v Biškeku v Kyrgyzstánu. Tam absolvovala Kyrgyzskou národní konzervatoř ve dvou specializacích: v teorii hudby a kompozice a ve hře na klavír. Je laureátkou mezinárodních soutěží jako klavíristka i jako skladatelka. Čtyřikrát získala stipendium prezidenta Kyrgyzstánu.

Od roku 2012 žije v Praze a je členkou Společnosti českých skladatelů, pravidelně se zúčastňuje festivalu „Dny moderní hudby“.

Na koncertu zazněly skladby S. Rachmaninova a F. Chopina. Klavíristka též zahrála svoji skladbu s názvem „Nálada“, která v Praze zazněla poprvé. Velký dojem na diváky udělala úprava Beethovenovy skladby „Měsíční sonáta“, kterou Jelena poprvé zahrála v Praze na soutěži „Klavírista roku 2015“.

Ve druhé části koncertu zazněly populární i lidové kyrgyzské písně v úpravě skladatelky a rovněž písně v češtině, jež zkomponovala. Své vystoupení klavíristka ukončila skladbou Praha, k níž napsal text manžel umělkyně, známý český fotograf Jaroslav Kordas.

Práci skladatelky a klavíristky úspěšně spojuje s hudební výukou dětí. Na koncertu bylo přítomno asi 70 diváků z řad ruských krajanů i Čechů, včetně Jeleniných žáků s rodiči.

Tento článek je dostupný v: Russian