Dětské představení „Krysař“ v RSVK v Praze

Dětské představení „Krysař“ v RSVK v Praze

Dne 2. dubna 2016 se ve Velkém sále RSVK v Praze konalo představení „Krysař“ podle stejnojmenné básně Mariny Cvětajevové. Akce byla organizována a provedena mobilní divadelní školou ruského jazyka „Priťaženije russkogo mira“ za podpory fondu „Russkij mir“, česko-ruské školy „Veda“ a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Mezinárodní mládežnická mobilní divadelní škola ruského jazyka „Priťaženije russkogo mira“ je vzdělávací sociální projekt pro děti a mládež krajanů, který je zaměřen na uchování a popularizaci ruského jazyka v zahraničí. Škola byla založena v Kodani (Dánsko). V současnosti se projektu účastní děti z Rakouska, Běloruska, Dánska, Itálie, Ruska a Česka.

V Praze mobilní divadelní škola představila své nové představení „Krysař“. Vystoupili žáci uměleckého sdružení „Pěrvocvěty“ (Moskva), česko-ruské školy „Veda“ (Praha), zástupci společnosti „Mezinárodní rodinný klub“ (Kodaň) a rovněž Školy umění z města Korolev (Moskevská oblast).

Dříve byla představení školy demonstrována na scénách Kodaně (Dánsko), Moskvy (Rusko), Helsinek (Finsko), Korutan (Rakousko). Každý rok škola vytváří nová představení, věnovaná tvorbě známých ruských spisovatelů a básníků. Letos byla jako základ představení použita báseň ruské básnířky Mariny Cvětajevové „Krysař“. Je zajímavé, že tato báseň byla první, kterou Cvětajevová napsala v emigraci v Praze. Režisérkou představení je pedagožka a vedoucí divadelního oddělení Školy umění města Korolev Julie Muravjevová.

V představení vystoupilo více než 50 mladých herců. Předvedli divákům příběh o nutnosti dodržení svého slova, chtivosti a pomstě. Přesvědčivou hrou se hercům podařilo ponořit diváky do nelehké atmosféry středověkého německého města
Hameln, jehož obyvatelé se stali rukojmími vlastní chamtivosti. Přesně vystižené charaktery hrdinů pomohly lépe pochopit hlavní myšlenku díla – potřebu být čestným a plnit dané slovo, protože za nesplněním slíbeného bude určitě následovat odplata.

Vystoupení mladých herců ocenili diváci různých věkových kategorií. Představení v RSVK v Praze zhlédlo okolo 100 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů.

Po představení režisérka Julie Muravjevová poděkovala vedení RSVK v Praze za pomoc při realizaci představení. Poděkovala rovněž předsedkyni místní Společnosti Mariny Cvětajevové Galině Vaníčkové, která se zúčastnila představení.

V rámci programu byla ve foyeru RSVK představena výstava dětských kreseb „Kreslíme verše Cvětajevové“. Autory kreseb jsou žáci Školy umění města Korolev.

Tento článek je dostupný v: Russian