Oslava Nového roku podle starého kalendáře v RSVK v Praze

Oslava Nového roku podle starého kalendáře v RSVK v Praze

Dne 14. ledna 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze sešli studenti a učitelé kurzů ruského jazyka, aby oslavili Nový rok podle starého kalendáře v kruhu přátel, spolužáků a učitelů.

Akci zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který zdůraznil důležitost konání podobných setkání pro lepší chápání a sblížení lidí z Česka a Ruska. Popřál českým studentům hodně úspěchů ve studiu ruského jazyka a úspěšné absolvování mezinárodních zkoušek.

Večer uváděla vedoucí kurzů ruského jazyka J. Zubkovskaja, která vystoupila v roli pomocnice Dědy Mráze. Děda Mráz a Sněhurka z řad českých studentů poblahopřáli všem přítomným veselými verši. Výborně a absolutně bez přízvuku hovořili rusky a málo kdo z hostů je vůbec poznal.

Krásným novoročním dárkem pro všechny přítomné bylo hudební představení dětského divadla rusko-české školy Veda“. Mladí umělci představili hostům pohádku „Princezna na hrášku“. Divákům se představení velmi líbilo a odměnili herce bouřlivým potleskem. Děda Mráz jim věnoval dárky na památku.

Učitelé kurzů připravili svým studentům zvláštní dárek – ochutnávku ruských tradičních novoročních jídel a krátký kurz, jak je dělat. V Rusku nelze oslavit Nový rok bez salátu „Olivie“ a jiných oblíbených tradičních pokrmů. Studenti se ochotně zúčastnili takové neobvyklé slavnostní „vyučovací hodiny“.

Večer, kterého se zúčastnilo více než 60 studentů a učitelů, proběhl v srdečné atmosféře. K ní napomohl i novoroční koncert, který byl během večera promítán na velkém plátně.

Oslava Nového roku podle starého kalendáře se v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze uskutečnila počtvrté a stala se již dobrou tradicí.

Tento článek je dostupný v: Russian