Představení „Já, Vysockij Vladimir“ v RSVK v Praze

Představení „Já, Vysockij Vladimir“ v RSVK v Praze

Dne 17. prosince 2015 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnilo představení „Já, Vysockij Vladimir“, které představili zasloužilí umělci Ruska Ljubov Čirikovová a Valerij Čerňajev. Akce byla připravena společenským sdružením Mezinárodní kulturní institut Klíč za organizační podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Premiéra představení se uskutečnila v Moskvě v roce 2011. Autorem a režisérem představení byl blízký přítel Vladimira Vysockého, národní umělec Ruska Valerij Zolotuchin. Inscenace byla na motivy knihy francouzské herečky Mariny Vlady „Vladimir neboli přerušený let“. Je to příběh jejich lásky, ve kterém ruský básník a herec vystupuje tak, jak ho znala a pamatuje si jej nejen Marina Vlady. Toto představení již zhlédli v USA, Francii, Izraeli a jiných zemích.

Valerij Čerňajev dlouho působil v Divadle na Tagance spolu s V. Vysockým a V. Zolotuchinem. On i jeho kolegyně Ljubov Čirikovová velmi citlivě interpretovali příběh lásky dvou významných lidí. Hra obsahovala mnoho známých básní a písní Vysockého, které herci velmi přesvědčivě podali.

Před začátkem a na konci představení se V. Čerňajev podělil s diváky o své vzpomínky na Vysockého, kterého alternoval v mnoha představeních známého ruského divadla. Epizody z osobních setkání, příběhy ze zákulisí života umělců přidaly výrazné a nezapomenutelné barvy k obrazu Vysockého.

Diváci z celého srdce děkovali hercům, kterým se podařilo oživit stránky života velkého básníka a herce. Setkání s Ljubov Čirikovovou a Valerijem Čerňajevem bylo ukončeno „Písní o příteli“, kterou zazpíval spolu s herci vestoje celý sál.

Herci poděkovali divákům RSVK v Praze za srdečné přijetí a pozorné sledování představení, kdy byl dokonce slyšet i tlukot lidských srdcí.

Představení zhlédlo 250 lidí z řad ruských krajanů, Čechů a občanů zemí SNS.

Den před tím 16. prosince Ljubov Čirikovová a Valerij Čerňajev uskutečnili v RSVK v Praze tvůrčí večer a dílnu hereckého umění. Na tomto setkání byli přítomni mladí herci ochotnických divadel „Divadla Šatc“ a studia MIX, které působí při RSVK.

Tento článek je dostupný v: Russian