Výstava tverských malířů „Náhrdelník kvetoucího období“ v RSVK v Praze

Výstava  tverských malířů „Náhrdelník kvetoucího období“ v RSVK v Praze

Dne 3. listopadu 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo zahájení výstavy tverských malířů „Náhrdelník kvetoucího období“ Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vernisáž výstavy „Náhrdelník kvetoucího období“ byla věnována ruským básníkům N. Gumilevovi, A. Achmatovové. Obrazy malířů jsou nakresleny různou technikou a barvami: patel, kvaš, grafika, jež umožňují maximálně předat smysl obrazu.Tverští malíři odrazili v dílech svůj vztah a lásku k básníkům Stříbrného století, jejichž život a tvorba jsou spojeny s Tverskou oblastí.

Na výstavě je představeno 17 tverských malířů. Mnozí z nich nevystavují svá díla v Praze poprvé a mají zde již své obdivovatele.

Výstavu zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal účastníky i hosty. Zdůraznil, že kulturní styky mezi RSVK v Praze a Tverskou oblastí Ruska se již staly dobrou tradicí.
Jménem malířů obrazy na výstavě představil Andrej Judin. Provedl návštěvníky po sálu, popsal každý obraz a podrobně pověděl o historických místech, spojených N. Gumilevem a A. Achmatovovou.

Poté vystoupila manželka malíře Rozálie Judinová, která zahrála na housle skladbu J.S. Bacha „ˇPartita č.2“ Večera se též zúčastnily žijící v Praze básnířky Natalija Volkovová a Ludmila Svirskaja, které přednesly básně N. Gumileva, A. Achmatovové a rovněž své verše.

Výstava v Křišťálovém sále RSVK v Praze velmi zaujala četné návštěvníky, mezi kterými byli jak ruští krajané, tak i místní obyvatelé.

Výstava potrvá do 8. listopadu 2015.

Tento článek je dostupný v: Russian