Večer známého umělce Leonida Jengibarova

Večer známého umělce Leonida Jengibarova

Dne 31. října 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal večer známého sovětského klauna Leonida Jengibarova, který vystupuje v roli „smutného klauna“. Byl věnován 80. výročí narození umělce. Akce byla organizována Mezinárodním kulturním institutem „Klíč“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Čestným hostem večera byl Ondřej Suchý, český spisovatel, básník a přítel Leonida Jengibarova, který poděkoval organizátorům večera za pozvání, podělil se o své vzpomínky a zábavné historky ze života svého přítele.

Poté diváci zhlédli krátký film o tvorbě Leonida Jengibarova a rovněž představení „Zvjozdnyj dožď“, které bylo připraveno studiem „Aprelik“ z Francie.

Umělecká vedoucí divadla Ludmila Drobičová podrobně divákům pověděla o představení, jež bylo věnováno velkému klaunovi. Zdůraznila, že zásadní význam má to, že představení je uvedeno právě v Česku, v zemi, která hrála důležitou roli v životě umělce. Připomněla, že v roce 1964 na Mezinárodní soutěži klaunů v Praze Jengibarov obsadil 1. místo. Zde nejednou vystupoval a v Praze se narodila i jeho dcera Barbora.

Představení bylo uvedeno podle novel, napsaných Leonidem Jengibarovem. Jsou to příběhy o prostých a ne příliš životních hodnotách. Představení bylo zahráno mladými umělci velmi upřímně. Neobvyklý způsob podání s využitím pantomimy vhodně podtrhnul hluboký filosofický smysl ,který je založen v každé lyrické minipovídce.

Na setkání bylo přítomno více než 60 diváků – dospělých i dětí z řad krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian