Mezinárodní festival „Krasočnyj kraj“ v Ústí nad Labem

Mezinárodní festival „Krasočnyj kraj“ v Ústí nad Labem

Festival „Krasočnyj kraj“ (Barevný kraj) je mezinárodní akce, která má za úkol spojit obyvatele Ústeckého kraje různých národností. V rámci festivalu se uskutečnily vystoupení uměleckých kolektivů, ochotnických herců, tematické dílny, různé výstavy a jiné akce, které mají za úkol seznámit místní obyvatele s kulturou mnoha zemí – účastníků festivalu. Mocně byly představeny i národní kuchyně těchto zemí.

Festivalu se zúčastnilo více než 15 organizací, které představovaly kulturu a umění Bulharska, Vietnamu, Německa, Izraele, Ruska, Rumunska, Čech a Slovenska.

Rusko bylo na festivalu zastoupeno pavilónem Rossotrudničestva, Ruského střediska vědy a kultury v Praze a ruskojazyčné společenské organizace „Kovčeg – Archa“. Byly zde promítnuty filmy „Evangelický kruh Vasilije Polenova“ (2014), „Petrohrad a předměstí“ (2006), „Bajkal. Legendy velkého jezera“ (2004). Hostům byly zadarmo rozdávány programy RSVK, informace o kurzech ruského jazyka a georgijevské stuhy. Malí návštěvníci a jejich rodiče byli obdarováni ruskými sladkostmi.

Podle informace organizátorů festival „Krasočnyj kraj“ (Barevný kraj) v Ústí nad Labem navštívilo více než 2000 hostů. Mezi nimi byl i gubernátor Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, předseda Výboru pro záležitosti národnostních menšin Ústeckého kraje Pavel Vodseďálek, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Bulharska v ČR Lačezar Petkov, zástupci městské a krajského vedení.

Tento článek je dostupný v: Russian