Dílna malíře – animalisty Konstantina Ščerbakova v RSVK v Praze

Dílna malíře – animalisty  Konstantina Ščerbakova v RSVK v Praze

Dne 25. září 2014 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konala dílna malíře – animalisty  Konstantina Ščerbakova z Volgogradu. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Konstantina Ščerbakova, který se věnuje zvláštnímu žánru – kreslení zvířat, návštěvníci RSVK dobře znají  od jeho poslední výstavy „Naši bratři . . . „, která se zde konala v září roku 2013. Na ní malíř představil  více než 30 svých obrazů, nakreslených pastelovými barvami, na kterých byly mistrovsky a s velkou láskou zobrazeny volně žijící i domácí zvířata.

Tentokrát Konstantin Ščerbakov a jeho manželka  – představitelka  Volgogradské společenské organizace „Středisko tvůrčího rozvoje „Klub přátel“ Lidie Ursu představili několik svých nových děl. Podrobně povyprávěli všem návštěvníkům dílny z řad ruských krajanů a českých občanů, z nichž mnozí byli s dětmi, o historii a zvláštnostech techniky pasteli. Malíř prozradil hlavní principy zobrazování zvířat, podělil se o tajemství předávání charakteru a dojmů v animalistce, provedl vyučovací hodinu malby v tomto žánru.

Do místnosti, ve které dílna probíhala, se jen stěží vešli všichni zájemci, již si chtěli vyzkoušet tento druh umění pod vedením známého mistra. Účastníci srdečně děkovali malíři a jeho manželce za zajímavé vyučování a zvali je k opětné návštěvě Prahy s výstavou a dílnou.

 

Tento článek je dostupný v: Russian