Jubilejní koncert Servera Abkerimova v RSVK v Praze

Jubilejní koncert Servera Abkerimova v RSVK v Praze

Dne 24. června 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal jubilejní koncert laureáta mezinárodních a ruských soutěží, sólisty „Moskoncertu“ Servera Abkerimova (akordeon). Akce byla připravena agenturou „Art DUO“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Talentovaný ruský hudebník Server Abkerimov má výbornou techniku a vytříbený vkus. Právem ho nazývají „Zlatým akordeonem Ruska“. Je velmi dobře znám i milovníkům hudby v Česku, kde nejednou vystupoval na koncertech v různých městech a rovněž v Ruském středisku vědy a kultury v Praze.

Slavnostní koncert zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal hosty v Křišťálovém sále a poblahopřál Serveru Abkerimovovi k jubileu. Věnoval mu na památku jménem všech zaměstnanců RSVK album fotografií „Pěrvozdannaja Rossija“.

Hlavním hrdinou a sólistou večera byl, samozřejmě, sám jubilant Server Abkerimov. Mistrovsky zahrál skladby svým oblíbených skladatelů, ale i své vlastní, které složil pro akordeon. Několik svých skladeb hudebník věnoval příbuzným a přátelům. Melodie „Rodnoj napěv“ vyjádřila jeho lásku k rodné tatarské kultuře.

Kolegové a přátelé umělce – klavíristé a vedoucí agentury „Art DUO“ Jana a Filipp Subbotinovi a mladá česká houslistka Lída Štětinová připravili a zahráli speciálně pro něho několik skladeb. V podání Filippa Subbotina a Lídy Štětinové zazněla Sonatina pro klavír a housle A. Dvořáka. Duo Jany a Filippa Subbotinových “Duo Eleganza“ zahrálo čtyřručně variace J. Brahmse na téma ruských romancí „Solovjej“ A. Aljabjeva a „Na zare ty jejo ně budi“ A. Varlamova.

Poblahopřát oblíbenému umělci k jeho padesátinám přišlo mnoho diváků. Na koncertě bylo přítomno okolo 100 lidí z řad ruských krajanů a českých občanů. Po vystoupení Server Abkerimov obdržel mnoho květin a blahopřání k jubileu.

Tento článek je dostupný v: Russian