Svou činnost zahájil program metodických akcí „Organizace  výuky ruštiny jako cizího jazyka na kurzech v zahraničí“

Svou činnost  zahájil program metodických akcí „Organizace  výuky ruštiny jako cizího jazyka na kurzech v zahraničí“

Dne 24. října 2024 zahájil svou činnost program metodických akcí „Organizace  výuky ruštiny jako cizího jazyka na kurzech v zahraničí“. Pořádalo ho vzdělávací centrum „Svět ruských učebnic“ za asistence vzdělávacího a nakladatelského centra „Zlatoust“.

Slavnostního zahájení se zúčastnili organizátoři programu: zástupci školicího centra Mir.ru a vydavatelství „Zlatoust“. Na programu se sešlo téměř 1 500 učitelů ze 110 zemí, což je nepochybně důkazem jeho aktuálnosti, a uvedená témata vyvolala odezvu u kolegů pracujících s různým kontingentem studentů.

Klíčovou prioritou zahraniční humanitární politiky země zůstává propagace ruského jazyka v zahraničí, proto je potěšující, že projekt nabyl na rozsahu a stal se populární platformou, což potvrzuje jeho široké geografické pokrytí a působivý počet zúčastněných zemí.

Čestní hosté slavnostního zahájení vyjádřili poděkování za možnost zúčastnit se projektu s tím, že byl připraven velmi pestrý a bohatý program, na kterém se sešel tým vynikajících řečníků. Zde je jen několik recenzí od účastníků akce:

„Program je aktuální pro africké rusisty a poskytuje příležitost pro širokou výměnu názorů s kolegy“ (Manetou Ndiaye, inspektor školství Senegalské republiky, vedoucí katedry ruského jazyka na Dakarské univerzitě šejcha Anta Diopa). „Program je dalším krokem v našem pohybu kupředu, bilaterálním a mezinárodním“ (Hadi Baharlu, zástupce prorektora pro mezinárodní vztahy a docent katedry ruského jazyka na Teheránské univerzitě Tarbiat Modares, Írán). „Moc děkujeme za projekt, který nám dává příležitost udržet si vědeckou formu, příležitost pracovat v širokých mezinárodních formátech“ (Nguyen Thi Thu Dat, ředitel Hanojské pobočky Státního institutu ruského jazyka A.S. Puškina, Vietnam).

Program prvního dne pokračoval prezentacemi specialistů z centra Mir.ru, kteří posluchače seznámili s aktuálními odbornými kompetencemi učitele ruského jazyka v zahraničí. Byla představena struktura programu, jeho hlavní cíle, nové přístupy a formáty.

Po projevech odborníků následovaly videorozhovory s účastníky programu, kteří se podělili o svá očekávání ohledně nadcházejícího kurzu a rozloučili se se všemi posluchači.

Na závěr posluchači zadali dotazy týkající se programu akcí a dostali vyčerpávající  odpovědi od specialistů a organizátorů. V příštích pěti týdnech posluchače očekává intenzivní a mnohostranná práce, aby zvládli moderní nástroje pro výuku ruštiny jako cizího jazyka na kurzech v zahraničí.