Vědecko-praktická konference „ČESKO – RUSKO: OD KONFLIKTU K DIALOGU“

Vědecko-praktická konference „ČESKO – RUSKO: OD KONFLIKTU K DIALOGU“

Dne 9. února 2022 se konala mezinárodní vědecká a praktická konference u příležitosti 100. výročí navázání obchodně-ekonomických vztahů „ČESKO – RUSKO: OD KONFLIKTU K DIALOGU“.

Konferenci pořádal „Institut konfliktologie“ (Moskva) za podpory Ruského domu pro vědeckotechnickou spolupráci.

Konference se zúčastnila prezidentka dobročinné nadace Rusko-české obchodní komory Natalia Sudlenková, 1. zástupce děkana Fakulty komunikací, médií a designu Vysoké školy ekonomiky Oleg Soloduchin, Michail Vladimirovič Vedernikov – vědecký pracovník oddělení středoevropských a východoevropských studií Ústavu Evropy Ruské akademie věd, Ivan Viktorovič Surma – kandidát ekonomických věd, vedoucí katedry veřejné správy v zahraniční politice Diplomatické akademie Ministerstva zahraničních věcí Ruska, zástupce Ruského domu v Praze a další.

Během konference byly projednány mezistátní vztahy mezi Ruskem a ČR: role vědeckých, technických, historických a vzdělávacích organizací, perspektivy vědeckotechnické spolupráce a normalizace investičního klimatu, zvláštnosti interakce mezi vědeckými a odbornými komunitami ČR a Ruska při zajišťování informační bezpečnosti, vnější ovlivňování a šíření nepravdivých informací, význam kulturní diplomacie v boji proti falšování rusko-českých dějin.

Tento článek je dostupný v: Russian