Ocenění vítězů literární soutěže „O Rusku s láskou“

Ocenění vítězů literární soutěže „O Rusku s láskou“

Dne 20. prosince 2021 se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnilo slavnostní předání cen vítězům a držitelům diplomů mezinárodní literární soutěže „O Rusku s láskou“. Akce byla připravena a uskutečněna za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Soutěž a festival „O Rusku s láskou“ pořádá Svaz ruskojazyčných spisovatelů ČR ve spolupráci s Rossotrudničestvem a Národní asociací dramatiků. Zúčastnili se ho rusky mluvící autoři z Německa, USA, Izraele, Španělska, Běloruska a dalších zemí. Díla účastníků byla hodnocena ve třech nominacích: Poezie, Próza a Dramaturgie.

Mnoho laureátů se bohužel slavnostního předávání cen nemohlo zúčastnit. Předseda Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR Vadim Fedorov a vedoucí  Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Alina Šunina předali účastníkům pamětní ceny a diplomy. V nominaci Próza: 1. místo – Igor Levitas (Izrael), 2. místo – Světlana Prigornickaja (Španělsko), v kategorii Drama: 1. místo – Alicia Stannov (Německo).

Po oficiální části předávání cen zaznělo několik slavných ruských romancí v podání operní pěvkyně Iriny Lecké za doprovodu Světlany Melnikové.

Tento článek je dostupný v: Russian