V Ruském domě v Praze proběhla soutěž esejí na téma „Ekologie a klima“ a promítání dokumentárního filmu „O jezeře Bajkal otevřeně“

V Ruském domě v Praze proběhla soutěž esejí na téma „Ekologie a klima“ a promítání dokumentárního filmu „O jezeře Bajkal otevřeně“

V rámci Roku vědy a technologie v Rusku uspořádal Ruský dům promítání dokumentu „O jezeře Bajkal otevřeně“ a soutěž esejí na téma „Ekologie a klima“.

Akci pořádal Ruský dům v Praze.

Rok 2021 byl v Ruské federaci vyhlášen Rokem vědy a technologie. Měsíc srpen byl věnován tématu „Ekologie a klima“.

Všichni zájemci mohli přijít do Ruského domu v Praze a zhlédnout dokument „O jezeře Bajkal otevřeně“ (Studio „Lavr“, 2016, s podporou Ruské geografické společnosti). Břehy jezera a jeho mělké vody jsou zarostlé spirogyrou, jedovatou řasou, která se v čistých vodách jezera Bajkal nikdy před tím nevyskytovala. Filmaři se snaží pochopit, co způsobilo ekologickou katastrofu a jak velkému jezeru pomoci.

Po zhlédnutí filmu jsme všechny zájemce pozvali k účasti v soutěži esejí „Ekologie a klima“. Esej mohla být napsána jak v ruštině, tak v češtině. Vyzvali jsme účastníky, aby se zamysleli nad naléhavým problémem, souvisejícím s ekologií.

Vítězem soutěže o nejlepší esej – zamyšlení se stal Sergej Feoktistov, právě jeho esej porota jednomyslně uznala za nejlepší.

Zde je úryvek z eseje vítěze:

„Samostatně bych chtěl oslovit ty lidi kteří, jak se dnes říká, si s touto situací hlavu nelámou, a když si přijedou odpočinout na břehu jezera Bajkal, jednoduše zanechají odpadky, vypustí splašky, instalují nelegální stavby. Zachraňte přírodu rodného kraje a to, co je ještě možné zachránit. Tehdy čistá voda Bajkalského jezera bude mnoho let těšit nejen Rusy, ale i zahraniční turisty, protože takovou krásu chcete ukazovat a jste hrdí, že jsme ji zachránili !!! “

Všem účastníkům soutěže gratulujeme! Těšíme se na vás na našich dalších soutěžích a akcích! Vítězi byl předán certifikát v hodnotě 1 000 Kč na nákup v obchodě ALZA.

Tento článek je dostupný v: Russian