Hranice ruského hudebního romantismu v Den Ruska

Hranice ruského hudebního romantismu v Den Ruska

Sólisté Petrohradského domu hudby online

Dne 12. června, v Den Ruska, se uskutečnilo vysílání slavnostního koncertu „Poselství umění ONLINE“ pro zastoupení Rossotrudničestva. Na počest svátku uvedlo 9 sólistů Petrohradského domu hudby na YouTube komorní program pro 6 hudebních nástrojů: klavír, housle, kontrabas, flétnu, klarinet a pozoun. Zazněla hudba ruského romantismu od Čajkovského oblíbených melodií až po vzácná díla 20. století.

„Hudba ruského skladatele Petra Čajkovského nemá žádné hranice, je blízká a srozumitelná lidem z různých zemí,“ říká hudební kritik Jossi Tavor. Některé z nejznámějších fragmentů baletu Louskáček v podání klavíristy Vitalije Petrova zazněly jako symbol ruské kultury. Taneční náladu podpořily skvělé koncertní skladby “Waltz-ScherzoL a “Sentimental Waltz” v podání Anny Savkinové (housle) a Timofeje Doliho (klavír).

Rychlou miniaturu s jasným rytmem – Čajkovského “Vtipné scherzo” – předvedl pianista Jevgenij Saveljev. Arsenij Gazizov a Andrej Telkov předvedli humor a živost melodie v dobromyslné “Humoresce pro kontrabas a klavír” Sergeje Kusevického.

Ruský národní charakter zazněl v “Předehře” Anatolije Ljadova, která vznikla na základě staré lidové písně „Co je na světě krutém“ v podání Vladislava Ščerbakova na pozoun. Nejmenší odstíny vznešeného pocitu zprostředkovalo lyrické sólo klarinetu (Dmitrij Skorodumov) v “Canzone” Sergeje Tanejeva, studenta Čajkovského a pokračovatele ruské romantické tradice.

Lidové legendy ožily v okouzlující “Ruské pohádce” Nikolaje Metnera – jednoho z posledních romantických skladatelů. Příběh romantického hrdiny vyprávěli Jelizavěta Ivanovová (flétna) a Jevgenij Saveljev (klavír) v “Baladě” petrohradské skladatelky a učitelky Žannety Metallidi.

Jelizavěta Ivanovová (flétna) – asistentka-stážistka na Petrohradské konzervatoři (třída zasloužilé umělkyně Ruské federace, profesorky Olgy Černjaděvové). Cena poroty Mezinárodní soutěže flétnistů. M. Larier (Francie, 2019).

Anna Savkinová (housle) – asistentka-stážistka na Moskevské konzervatoři (třída národního umělce Ruské federace, profesora Vladimira Ivanova). Vítězka Mezinárodní hudební soutěže Buchenau Spring (Německo, 2018).

Arsenij Gazizov (kontrabas) – student Petrohradské konzervatoře (třída zasloužilého umělce Ruské federace, docenta Alexandra Šila). Vítěz celoruské soutěže „Mladí virtuosové Ruska“ (Rusko, 2020).

Timofej Dolja (klavír) – asistent-stážista na Vídeňské universitě hudby a interpretačního umění (třída profesora Jana von Arnima). Grand Prix na Mezinárodní klavírní soutěži R. Kerera (Rusko, 2021).

Vitalij Petrov (klavír) – student Střední speciální hudební školy při Petrohradské konzervatoři (třída zasloužilého umělce Ruské federace, profesora Alexandra Sandlera). Zlatá medaile na Mezinárodní hudební soutěži v Berlíně (Německo, 2019).

Jevgenij Saveljev (klavír) – asistent-stážista na Petrohradské konzervatoři (třída zasloužilého umělce Ruské federace, profesora Alexandra Sandlera). Vítěz Mezinárodní klavírní soutěže „Simone Delbert-Février“ v Nice (Francie, 2018).

Dmitrij Skorodumov (klarinet) – student Moskevské konzervatoře (třída zasloužilého umělce Ruské federace, profesora Jevgenije Petrova). Vítěz Moskevské soutěže J.N. Dolžikova (2016).

Andrej Telkov (klavír) – asistent-stážista na Petrohradské konzervatoři (třída zasloužilého umělce Ruské federace, profesora Alexandra Sandlera).  Grand Prix na Mezinárodní klavírní soutěži J. Vitola (Lotyšsko, 2013).

Vladislav Ščerbakov (pozoun) – student Petrohradské konzervatoře (třída učitele Alexeje Lobikova). Laureát II. ceny mezinárodní soutěže „Stříbrné zvuky“ (Rusko, 2020).

„Poselství umění ONLINE“ navazuje na každoroční projekt „Poselství umění“, který zahrnuje vystoupení na zahraničních platformách Rossotrudničestva. Z důvodu omezení veřejných akcí byly některé akce projektu přesunuty do online verze.

Petrohradský dům hudby je federální kulturní instituce, založená v roce 2006 s cílem připravit mladé ruské hudebníky na mezinárodní soutěže a festivaly. Nachází se v  paláci velkovévody Alexeje Alexandroviče na ulici Moika  č.122. V roce 2021 oslavil Dům hudby 15. výročí. Během 15. koncertní sezóny proběhlo 120 koncertů,  z toho 42 v Petrohradě, 14 – online, 3 – v zahraničí. V sezóně 2020-2021 uspořádal Dům hudby 228 tvůrčích dílen, z nichž 90 se konalo v Jaltě, 50 – ve 4 městech Ruska, 64 – v Petrohradě v Petrohradském domě hudby a 24 v online formátu.

Umělecký ředitel – slavný violoncellista, národní umělec RF Sergej Roldugin.

Podrobné informace na webových stránkách www.spdm.ru a  na tel. č. (812) 702-60-96

Akreditace: info@spdm.ru

Vysílání proběhlo na YouTube Domu hudby.

https://www.youtube.com/channel/UCvN1y7Zj-624b2S5Uqa2plw

Tento článek je dostupný v: Russian