„Evžen Oněgin: Sledujeme, hovoříme, čteme“

„Evžen Oněgin: Sledujeme, hovoříme, čteme“

8. června 2021 14:00 (pražského času) 15:00 (moskevského času)

Online maraton je načasován tak, aby se shodoval s Mezinárodním dnem ruského jazyka, který se od roku 2010 každoročně slaví po celém světě. Letos je svátek věnován románu ve verších velkého ruského básníka Alexandra Puškina a bude se konat pod názvem: „Evžen Oněgin: Sledujeme, hovoříme, čteme“. Slavné verše zazní v oficiálních jazycích OSN: v ruštině, arabštině, angličtině, francouzštině, španělštině a čínštině.

K účasti jsou pozváni: ředitelka kanceláře OSN v Ženevě Tatiana Valovaja, rektor MGIMO Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace Anatolij Torkunov, stálý zástupce Ruské federace při kanceláři OSN a dalších mezinárodních organizacích v Ženevě (Švýcarsko) Gennadij Gatilov, stejně jako státní činitelé a kulturní a umělečtí pracovníci z Ruska, Velké Británie, Španělska a Číny, ředitelé předních divadel, jako je Ruské dramatické divadlo Litvy, Hudební divadlo „Helikon-Opera“.

Den ruského jazyka v Rusku se stal státním svátkem v roce 2011, k čemuž byl vydán odpovídající výnos prezidenta Ruské federace: „Založit Den ruského jazyka a slavit ho každoročně 6. června, v den narozenin velkého ruského básníka, zakladatele moderního ruského literárního jazyka Alexandra Puškina“.

Moderátorkou online maratonu „Evžen Oněgin: Sledujeme, hovoříme, čteme“ bude předsedkyně dobročinné nadace sociálních iniciativ “Mír a harmonie”, vedoucí nadace “Kulturní sezóny”, hlavní producentka projektu “Divadelní Rusko” Elmira Ščerbakovová. Pořadatelem je stálé předsednictví Ruské federace při OSN v Ženevě.

https://www.culture.ru/live/broadcast/15543/evgenii-onegin-smotrim-govorim-chitaem

Tento článek je dostupný v: Russian