U busty A. S. Puškina v Praze se uskutečnil Puškinův den Ruska

U busty A. S. Puškina v Praze se uskutečnil Puškinův den Ruska

Dne 6. června 2021 u památníku A.S. Puškina v Praze proběhl Den ruského jazyka, který OSN založila v roce 2010 a který se tradičně slaví v den narozenin A. S. Puškina. Akce byla připravena a realizována s podporou Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice.

Setkání se letos neslo pod symbolickým heslem „K mému kalamáři“ – podle názvu jedné z Puškinových básní během jeho jižního exilu v Kišiněvě, protože hlavním bohatstvím každého básníka, jak víte, jsou živé obrazy a přesné rýmy.

Na Puškinově náměstí se v tento den sešli literární kritička, doktorka filozofie, učitelka, básnířka Natalia Volkovová, básnířka a učitelka ruského jazyka a literatury Ludmila Svirskaja, spisovatel Svjatoslav Rybas, vydavatelé Oleg a Olga Krylovovi, prozaička Irina Bespalovová, jež obdržela Puškinovu medaili, člen Svazu ruskojazyčných spisovatelů České republiky Vadim Fjodorov, básnířka Bronislava Volkovová a mnoho dalších.

Účastníci setkání položili květiny k bustě básníka a poté moderátorka Natalia Volkovová informovala o z tvůrčího hlediska nejzajímavějších okamžicích jižního exilu básníka, zejména se symbolicky pozastavila na básních roku 1821. Poté účastníci akce přečetli svá nejoblíbenější díla Alexandra Sergejeviče a své vlastní básně.  V rámci setkání byla rovněž udělena Národní cena „Kniha a nakladatelství roku 2020“ v kategorii „Zahraniční publikace ruských spisovatelů“. Ruský bibliografický institut, Ruská státní knihovna, Literaturnaja gazeta a kulturní a vzdělávací středisko „Orděn“ předaly cenu almanachu současné ruské poezie Assol v osobě redaktorky-překladatelky Ludmily Svirské a vydavatele Olega Krylova. Diplom a ceny předal spisovatel Svjatoslav Rybas, předseda odborné rady nakladatelství „Svazu spisovatelů“.

Účastníci setkání kontaktovali sochaře Vladimíra Surovceva, autora busty, aby mu poblahopřáli k jeho nadcházejícím 70. narozeninám a popřáli mu další tvůrčí úspěchy. Vladimír Alexandrovič zase poděkoval za pozornost a vyjádřil naději, že v následujících letech si obdivovatelé a znalci básníkovy tvorby vždy najdou cestu na Puškinovo náměstí v Praze.

Odhalení busty A.S. Puškina v hlavním městě se konalo před několika lety z iniciativy ruských krajanů, žijících v České republice, s finanční podporou ruské společnosti Lukoil, Charitativní nadace Rusko-české smíšené obchodní komory a Správy Prahy 6.

Tento článek je dostupný v: Russian