V den narozenin R. Schumanna: pianista Michail Voskresenskij o cyklu „Karneval“

V den narozenin R. Schumanna: pianista Michail Voskresenskij o cyklu  „Karneval“

Online tvůrčí dílny Petrohradského domu hudby

Petrohradský dům hudby pod vedením Sergeje Roldugina zve sólisty-klavíristy i všechny znalce klavírní hudby na online tvůrčí dílnu národního umělce RF Michaila Voskresenského (klavír) v rámci projektu „Poselství umění ONLINE“.

Dne 8. června, v úterý, v den narozenin Roberta Schumanna, se profesor Moskevské konzervatoře, slavný klavírista Michail Voskresenskij, bude zabývat tématem karnevalu v hudbě na příkladu stejnojmenného klavírního cyklu německého romantika. „Karneval“, který byl dokončen v roce 1835, ohromil současníky neobvyklým obsahem a novostí dramatického řešení.

Programové skladby vytvořil Schumann ve formě variací na hudební anagram „ASCH“ (noty A, E, C, H), který se vyskytuje v příjmení samotného skladatele (Schumann). Miniaturní scény se 4 notami se staly jedním z nejvýznamnějších Schumannových klavírních výtvorů.

Vysílání na kanálu YouTube začíná v 19.00 moskevského času.

Michail Voskresenskij (klavír) – národní umělec Ruska, profesor Moskevské konzervatoře, předseda Mezinárodní společnosti Skrjabina a Chopinovy společnosti v Moskvě. Patron ruské pobočky Evropské asociace učitelů klavíru. Jeho učiteli byli Lev Oborin, Jakov Milštein a Boris Zemljanskij. V září 2016 mu byla udělena Zlatá medaile. N.G. Rubinšteina. Je stálým předsedou poroty Mezinárodní klavírní soutěže. A.N. Skrjabina. S Petrohradským domem hudby spolupracuje od roku 2012.

„Poselství umění ONLINE“ navazuje na každoroční projekt „Poselství umění“, který zahrnuje volně přístupné tvůrčí dílny v ruských vzdělávacích institucích a vystoupení na zahraničních scénách. Z důvodu omezení veřejných a vzdělávacích akcí byly akce projektů přesunuty online. Všechny předchozí online tvůrčí dílny jsou zdarma k dispozici na speciálním kanálu YouTube „Poselství umění“.

Petrohradský dům hudby je federální kulturní instituce, založená v roce 2006 s cílem připravit mladé ruské hudebníky na mezinárodní soutěže a festivaly. Nachází se v paláci velkovévody Alexeje Alexandroviče na Mojce č.122.

 Umělecký vedoucí – slavný violoncellista, národní umělec RF, profesor Sergej Roldugin. Podrobné informace na webových stránkách www.spdm.ru

Tento článek je dostupný v: Russian