Interaktivní cesta „Listování stránkami kulturního dědictví “

Interaktivní cesta „Listování stránkami kulturního dědictví “

Interaktivní cesta „Listování stránkami kulturního dědictví …“, připravená Mezinárodní fakultou Tulské státní pedagogické univerzity L.N. Tolstého k 50. výročí Ruského domu v Praze se uskutečnila 21. května v interaktivním online formátu.

Děkanka Mezinárodní fakulty Tulské státní pedagogické univerzity L.N. Tolstého Tatiana Kašpirevová hovořila o slavných lidech Tulského kraje – vynikajících představitelích ruského kulturního dědictví v oblasti literatury, malířství a hudby.

Během cesty se hosté mohli projít po usedlosti L.N. Tolstého. poslechnout si příběh jeho vnuka Vladimíra Tolstého o spisovatelově domě v Jasně Poljaně. S tulskou zemí je nerozlučně spjato i jméno I.S. Turgeněva, který v roce 1863 napsal: „Já, šlechtic z Tulské gubernie …“. Na základě dojmů z Tulského kraje byl napsán jeho slavný cyklus příběhů „Zapisky ochotníka“ (Lovcovy zápisky).

S Tuským krajem je spojeno i jméno ruského skladatele Alexandra Dargomyžského. Účastníci semináře si vyslechli jeho píseň „Tituljarnyj sovětnik“ v podání barytonisty Leonida Smetannikova. Jméno skladatele nese Hudební kolej v Tule, která nedávno oslavila 110. výročí. Ve stěnách této školy vystudovalo mnoho slavných hudebníků.

Video ze semináře – cesty můžete zhlédnout na kanálu YouTube RSVK v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian