Fresky ikonopisce Dionisia byly popsány v novém filmu Prezidentské knihovny

Fresky ikonopisce Dionisia byly popsány v novém filmu Prezidentské knihovny

Dne 26. března 2021 v 12:00 na portálu Prezidentské knihovny v sekci „Internetové vysílání“ a na kanálu YouTube instituce byla uvedena premiéra filmu „Zachráněné fresky kostela Narození Panny Marie z Feropontova kláštera“, který byl natočen ve Vologdské oblasti filmovou skupinou knihovny.
„Místa jsou to úžasná, požehnaná! Na každém kroku vám příroda dává své vznešené dojmy, posvěcené vzpomínkou na muže, kteří potěšili Boha a zaseli celou tuto zemi semeny duchovního osvícení“, tato slova vytvořil ruský historik Ivan Brilliantov jako epigraf k publikaci o Feropontově klášteře, která vyšla v roce 1898. Jeho kniha upoutala pozornost cara Mikuláše II., v důsledku čehož byla vytvořena Císařská historická komise pro obnovu starověké památky. Práce na obnově kláštera začaly v prvních letech 20. století a pokračují dodnes. Na zasedání UNESCO v roce 2000 byl klášter zapsán na seznam světového dědictví.
Feropontův Bělozerský Narození Panny Marie klášter je jedním z nejstarších na ruském severu, stojí v čele všech Bělozerských klášterů. Byl založen mnichem Ferapontem a stal se slavným díky freskám nástupce tradic Andreje Rubleva, slavného malíře ikon Dionisia. Toto je jediná originální autorská malba, zachovaná v zemi.
Na konci 15. století byla na území kláštera postavena kamenná katedrála Narození Panny Marie. V roce 1502 byl na vymalování katedrály pozván umělecký artel, vedený slavným mistrem Dionisiem, jak je uvedeno v textu kroniky na severních dveřích – kamera na tomto fragmentu setrvává a dává divákovi příležitost nahlédnout do starověké kroniky a ocenit mistrovský čin ve jménu Spasitele vynikajícího představitele moskevské ikonopisné školy.
„Malba v chrámu – to je bible pro negramotné“, domnívá se Michail Šaromazov, generální ředitel Kirillo-Bělozerského musea – rezervace. „Prostřednictvím tradičních, zdánlivě biblických skladeb nás Mistr přivádí k myšlence, že skutečná víra existuje ideálně jako obtížná volba a realizovaná nutnost. Osobní odpovědnost za to, co se děje na Zemi, je to, co Dionisius kreslí na zeď. A nejdůležitější téma, které prochází všemi kompozicemi, je osobní práce. Nikdo za nás nerealizuje náš osud, naši historii. Jak budeme žít, jak budeme „dělat“- takový bude svět, ve kterém žijeme“.
Film režisérky Prezidentské knihovny Tatiany Djakonovové je vědecko-populárním vyprávěním o mistrovských dílech ruského starověkého umění a je určen pro širokou škálu diváků.
Prezidentskou knihovnu a Kirillo-Bělozerské museum – rezervaci spojuje spolupráce založená na dohodě, podepsané v roce 2018. Cyklus jedinečných filmů Prezidentské knihovny o záchraně fresek kostelů a klášterů na severozápadě Ruska bude pokračovat i v budoucnu.

Tento článek je dostupný v: Russian