Mezinárodní fórum INFOCUS

Mezinárodní fórum INFOCUS

Ve dnech 2. – 3. prosince 2020 se Klub mládežnické a dětské diplomacie v České republice zúčastnil prezentace projektů vítězů mezinárodní soutěže # Sešitek  přátelství – sdružujíc děti planety Země, která se konala v rámci mezinárodního fóra INFOCUS na půdě OSN v Ženevě.

Fórum začalo pozdravem generální ředitelky Kanceláře OSN v Ženevě Tatiany Valovové.

Vedoucí štábu generálního ředitele Kanceláře OSN v Ženevě David Čikvaidze zdůraznil, že „akce začala na konferenci o veřejné diplomacii a dobrovolnictví mládeže, pořádané v roce 2010 a o deset let později se stala jednou z nejreprezentativnějších každoročních mezinárodních akcí, věnovaných sociálnímu začleňování a sdružující odborníky, aktivisty a inovátory z celého světa, kteří jsou zajedno ve své snaze dosáhnout sociální a ekonomické transformace“.

Zástupci Klubu mládežnické a dětské diplomacie Danil Golikov a Anastasia Alexejevová informovali v OSN o projektu klubu, s nímž v soutěži zvítězily týmy České republiky a všeruského dětského centra „Orljonok“ (Rusko) a o nápadech, které byly realizovány pro řešení Cíle stabilního rozvoje č. 17 – „Partnerství v zájmu stabilního rozvoje“.

17. cíl stabilního rozvoje definuje, že svět bude schopen dosáhnout předchozích šestnácti cílů pouze v případě, že lidé celé planety budou spolupracovat, jednat společně a nebudou se navzájem střetávat.

Během přípravy na fórum se školáci z České republiky zapojili do různých projektů, zaměřených na seznámení mladých lidí a školáků s kulturami a tradicemi různých národů, protože to pomáhá porozumět si navzájem a eliminovat konflikty mezi různými zeměmi, začali se online setkávat s partnery z různých zemí. Zúčastnili se hry „Školní model OSN“, pořádané Diplomatickou akademií Ministerstva zahraničních věcí, přednášky a prezentace „Ambasadoři míru a dobra“, seznámili se s nejzajímavějšími praktikami hnutí dětí a mládeže při realizaci Cílů stabilního rozvoje z celého světa. Zúčastnili se na online festivalu „Jsme pro mír na celém světě!“, prodiskutovali otázky uchování historické paměti, mezinárodní spolupráce a partnerství s mladými lidmi z různých zemí.

Výsledkem realizace projektu bylo 3. mezinárodní mládežnické fórum  – quest v Praze „Mládež, energie, iniciativa!“, které se uskutečnilo online 20. – 21. listopadu pod záštitou ruského velvyslance a za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice. Na třech fórech se sešlo 170 lidí z Česka, Ruska, Slovenska, Maďarska, Kazachstánu, Polska a Švédska. Každá delegace mohla vystoupit a navrhnout své nápady pro pokračování spolupráce, které rozvíjejí a posilují partnerství v zájmu stabilního rozvoje.

Zkušenosti z mezinárodní spolupráce pomohou mladým účastníkům hnutí veřejné diplomacie vytvářet v budoucnu projekty partnerství pro dospělé s jinými zeměmi.

Klub mládežnické a dětské diplomacie v České republice děkuje organizátorům Fóra # INFOCUS za pozvání do Organizace spojených národů v Ženevě a čest stát se informačním partnerem fóra.

Rovněž děkujeme Velvyslanectví Ruské federace a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR za podporu účasti na fóru.

Anna Jevsinová

předsedkyně představenstva Mezinárodního kulturního institutu „Klíč“

Michal Fedorov,

prezident Klubu mládežnické a dětské diplomacie v České republice

Tento článek je dostupný v: Russian