Program Mezinárodního filmového projektu „Setkání s Ruskem 2020“

Program Mezinárodního filmového projektu „Setkání s Ruskem 2020“

5., 8., 12., 19. a 26. července 2020 budou promítnuty dokumentární filmy o Rusku.

DÍVEJTE SE ZDE

5. července v 17:00 moskev. času

Dokumentární film „Ochanský slon“, 2018

Režie – M. Kudrjašovová (s titulky v angličtině), 53 min.

Před 200 000 lety na březích řeky Kamy (Jižní Ural) žili předci mamutů a slonů. V současnosti našli rybáři na březích řeky Kamy roh obrovského zvířete. A vše se dalo do pohybu! Film vypovídá o tom, jak tento slon, dávný předek mamuta, změnil život obyvatel vsí a obcí, a dokonce i krajského města.  Nyní jsou zde výstavy, kulturní projekty, filmy, a dokonce hymna na jeho počest.  Zkrátka, slon se stal hlavním hrdinou Permského kraje.  Premiéra filmu se konala v Polsku na konferenci mladých paleontologů.

8. července v 19:00 moskev. času Den lásky, rodiny a věrnosti

Dokumentární film „Ne všechno o mojí matce“, 2015

Autor A. Šemjakin, režie – V. Lopačová, 26 min.

Film je velmi osobní vyprávění A.  Šemjakina o své matce – významné vědkyni – chemikovi Gali Pavlovně Kugatovové – Šemjakinové.  Během vyprávění však zjišťujeme, že film je daleko obsáhlejší, než byl původní úkol. Je o prostranství lásky, které bylo vytvořeno rodiči autora a jím samotným na pozadí geopolitického prostranství, vzniklého v 40.-60. letech. Existuje toto prostranství i nyní? Pro autora, což je jasné, ne. Pro diváky zůstává tato otázka otevřená.

12. července v 17:00 moskev. času

Dokumentární film „Jezera Ruska. Baskunčak“

Autor a režie – A. Titov (s titulky v angličtině)

Jezero Baskunčak je v mnoha smyslech unikátní. Je to jediná připomínka toho, že v dávných dobách se zde nacházelo Chvalynské moře. Jeho slanost byla 300 gr. /1l, jako v Mrtvém moři.  Země okolo jezera si uchovala důkazy o tom, že zde pobývali Skytové, Sarmati, nacházely se Chazarská říše a Zlatá horda. Na území poblíž Baskunčaku je množství různorodých přírodních komplexů. Hmyz, ptáci a plazi z Červené knihy, mechy, nebývalé spojení různých bylin a rostlin – to vše očekává pozorného cestovatele na Baskunčaku. Hlavním objevem a největší zajímavostí zdejších míst jsou však lidé.  . . .

19. července v 17:00 moskev. času

Dokumentární film „Neznámý Stalingrad“

Autorka A. Škitinová, režie – A. Gula, (s titulky v angličtině), 2020, 45 min.

„Neznámý Stalingrad“ je společný dokumentární film společností TV BRICS a Moja Media k 75. výročí vítězství. Film vypovídá o veteránech Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky.  Každá země vnesla svoji leptu do vítězství ve Druhé světové válce, ale nezaslouženě se na to zapomíná.  Hlavními hrdiny filmu jsou veteráni Druhé světové války z Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky. Vyprávějí své příběhy, dělí se o své vzpomínky na to, jak šli společně k vítězství. Hlavní bitvy pro země BRICS jsou srovnávány s bitvami sovětských vojáků o Stalingrad. Např. obranu Šanghaje dánský novinář a spisovatel P. Harmsen nazval „Stalingradem na Jang-c´-tiangu“ a Kohimskou bitvu v Indii znají pod názvem „Východní Stalingrad“. Bitvu u El-Alameinu v Africe často srovnávají se Stalingradskou bitvou.

26. července v 17:00 moskev. času

Dokumentární film „Tam, kde nejsou cesty“, 2019

Režie – L. Balaněv (s titulky v angličtině)

V dětství vynálezce A. Garagašjan nakreslil podrobnou mapu své vesnice a hned se začal zajímat, co se nachází za jejími hranicemi. Tak se zrodila jeho hlavní záliba – zdolávání míst bez cest. Vždy, když se setkával neprůchodnými cestami, vytvářel nové modifikace dopravních prostředků. Nejprve to byly motocykly, poté unikátní terénní  vozy, jež se staly senzací.  Dnes A. Garagašjan může cestovat, aniž by se ohlížel na to, zda jsou v místě cesty či ne. Vybírá si jen směr. My v Samsungu jsme přesvědčeni, že lidský potenciál nemá hranic a technika má pomáhat dosažení mimořádných cílů. Vyprávíme příběh Alexeje proto, že nás uchvacuje jeho záliba ve vynalézání a přikláníme se k filozofii takových lidí, jako je on. Lidí, kteří rozšiřují hranice.

Tento článek je dostupný v: Russian