Státní “Orchestr ruských lidových nástrojů „Metělica“ poprvé vystoupil v Česku

Státní “Orchestr ruských lidových nástrojů „Metělica“ poprvé vystoupil v Česku

Dne 11. října 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal první koncert státního “Orchestru ruských lidových nástrojů „Metělica“ (Petrohrad) v ČR. Akce byla připravena Výborem pro kulturu Leningradské oblasti za podpory Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který představil divákům orchestr a jeho vedoucího a dirigenta, zasloužilého umělce RF I. Tonina. Zdůraznil, že letos „Metělica“ slaví 30.výročí založení a poblahopřál k jubileu.

Poté přítomní uctili minutou ticha dvě zesnulé významné osobnosti – českého pěvce Karla Gotta a dvojnásobného Hrdinu Sovětského svazu, kosmonauta A. Leonova.

První tajemník Velvyslanectví RF v ČR S. Čerkalin uvítal diváky jménem Velvyslanectví RF v ČR a zdůraznil důležitou úlohu vystoupení folklorních souborů v ČR pro upevňování přátelských styků mezi oběma zeměmi.

Orchestr „Metělica“ byl založen koncem roku 1988, kdy se petrohradský dirigent a interpret I. Tonin rozhodl založit mládežnický orchestr ruských lidových nástrojů. Právě Tonin okolo sebe shromáždil talentované absolventy a mladé učitele Leningradské konzervatoře. Po úspěchu v roce 1992 byl dán orchestru ministrem kultury statut státní. Většina členů orchestru jsou diplomanti či laureáti mezinárodních a všeruských soutěží.

Podle I. Tonina je každý z 25 hudebníků sólistou – virtuozem. Objasnil to tím, že hudebníci přepracovávají lidové melodie v souladu se svým profesionálním viděním. Diváci si např. vyslechli sólo J. Veselovové na “guslach”, L. Achmedovové na domre. Pěvkyně J. Kurskaja seznámila diváky s tradičními obřadovými písněmi. Harminikáři A. Kuzminov a M. Šustalov zahráli známou skladbu “Rassypucha” V. Grišina.

Diváci podporovali každé vystoupení dlouhým potleskem a netrpělivě očekávali další čísla.

Na závěr koncertu I. Tonin poděkoval divákům za srdečné přijetí a Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pomoc při organizaci prvního vystoupení v ČR.

Tento článek je dostupný v: Russian