Den ruského jazyka v rámci Evropského dne jazyků se konal v RSVK v Praze

Den ruského jazyka v rámci Evropského dne jazyků se konal v RSVK v Praze

   Dne 26. září 2019 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konal Den ruského jazyka v rámci každoročního Evropského dne jazyků. Zúčastnili se ho žáci a student šesti škol a gymnázií z Prahy a jiných českých měst a rovněž učitelé ruského jazyka. Organizátorem akce bylo Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s mezinárodním kulturním institutem „Klíč“.

Hosty přivítal zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který jim popřál hodně úspěchů ve studiu ruského jazyka.

Žáci a student absolvovali program „Cestování do ruské kultury“, který je formou hry seznámil s ruskými písněmi, tanci, řemesly a měli možnost prověřit si své znalosti ruského jazyka.

Průvodci v programu byli členové Klubu mládežnické a dětské diplomacie v ČR, studenti českých gymnázií M. Fjodorov, X. Jevsinová, S. Turkinová, A. Denisovová a rovněž učitelé a hosté 2. mezinárodního mládežnického fóra-questu L. Kolodějevová (Tver) a V. Vambolt (divadlo «Contemporary Theater», Petrohrad).

Ve finále smíšený rusko-český soubor zazpíval a zatančil “Kalinku”, účastníci soutěžili v ruských říkadlech a ukončili společné vystoupení verši Puškina: “Přátelé moji, je krásné naše spojenectví.”

Poté se uskutečnila konzultace ohledně přípravy a složení zkoušek z ruského jazyka jako cizího k získání mezinárodního osvědčení TORFL. Kromě toho se zájemci mohli zúčastnit zkušebního testování z ruského jazyka jako cizího a zjistit úroveň svých znalostí.

Celkem se akcí Dne ruského jazyka v RSVK v Praze zúčastnilo asi 100 osob.

Tento článek je dostupný v: Russian