Pražané uctili památku osvoboditele Prahy maršála Sovětského svazu I. S. Koněva

Pražané uctili památku osvoboditele Prahy maršála Sovětského svazu I. S. Koněva

Dne 7. května 2019 se v Praze na náměstí Interbrigády z iniciativy českého Svazu bojovníků za svobodu a Česko-ruské společnosti uskutečnil slavnostní ceremoniál položení věnců a květin k památníku osvoboditele Prahy maršála Sovětského svazu I. S. Koněva.

Akce se zúčastnili zaměstnanci velvyslanectví Ruska, Kazachstánu, Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR, poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, zástupci českých politických stran a společenských organizací, ruští krajané.

Na akci vystoupil poslanec PS PČR J. Kobza, poslankyně, bývalá předsedkyně klubu KSČM v Zastupitelstvu hlavního města Prahy M. Semelová, exministr zdravotnictví ČR I. David aj.

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij připomněl, že 9. května „sovětská vojska přišla na pomoc hrdinně se bránícím obyvatelům Prahy“. Vyzval, „abychom na to nezapomínali. Hlavně dnes, kdy v řadě evropských zemí probíhají pokusy překroutit dějiny Druhé světové války, oslavují se váleční zločinci a osvoboditelská úloha Sovětského svazu je zamlčována“. S roztrpčením podtrhl, že podobné tendence je možné zhlédnout i v Česku. Ve spojení s tím připomněl odstranění vedením města pamětní desky na stěně Staroměstské radnice, která připomínala osvobození Prahy Prvním ukrajinským frontem pod vedením maršála Koněva. Uvedl, že pamětní deska „byla instalována v roce 1946 účastníky Pražského povstání, kteří tak vyjádřili svůj vděk“. Rovněž podotkl, že „nějaké objasňovací tabulky“ u památníku I. S. Koněva, jež se objevily vloni, nesprávně objasňují roli čestného občana Prahy v událostech roku 1968. Na závěr doplnil, že „dlužíme těm, kdo cenou vlastního života darovali svobodu a mír Evropě, zachránili celé národy před zničením“.

Poslanec PS PČR J. Kobza od hnutí Svoboda a přímá demokracie připomněl, že Pražské operace se z obou stran zúčastnilo více než 2 mil. sovětských a německých vojáků a že ztráty Rudé armády během ní činily více než 80 000 vojáků. Odkázal se na vzpomínky svého otce, jenž sloužil důstojníkem ve sboru L. Svobody. Pomoc Rudé armády Pražskému povstání přišla skutečně na poslední chvíli, kdy statečným obráncům barikád docházely zásoby munice. Zdůraznil, že ztráty Rudé armády na území Československa překročily 400 000 lidí, z nichž 140 000 zahynulo. To se rovná ztrátám armády USA.

Poslankyně, bývalá předsedkyně klubu KSČM v Zastupitelstvu hlavního města Prahy M. Semelová sdělila, že „se stydí za fanatiky NATO, kteří nenávistně křičí vedle pohřebišť rudoarmějců, stydí se za lháře, kteří překrucují dějiny, stydí se za primátora, který stojí v čele pražské koalice, která odmítá vrátit na Staroměstskou radnici pamětní desku, připomínající osvobození vojsky Prvního ukrajinského frontu pod vedením maršála Koněva 9. května 1945“. Dle ní jsou dnes „deformovány všechny hodnoty a příklady. Pravda je vydávána za lež a lež za pravdu. Nicméně, pravdu nelze umlčet. Je v našich srdcích a paměti národa. Proto v květnové dny přicházíme sem, abychom si připomněli ty, kdo pro naši svobodu obětovali to nejdražší – své životy“.

Tento článek je dostupný v: Russian