Umělecký večer „Světotěni“ v RSVK v Praze

Umělecký večer „Světotěni“ v RSVK v Praze

Dne 21. března 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo setkání přátel vydávaného v ČR ruskojazyčného almanachu „Světotěni“ a prezentace jeho 3. čísla. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil šéfredaktor vydání O. Krylov, který poblahopřál k narozeninám bývalé zaměstnankyni Literárních novin, novinářce S. Knižnikové.

Následně vystoupila známá česká herečka L. Malkinová, která sobě vlastním humorným způsobem informovala o své umělecké dráze, jak se adaptovala k životu v Česku po příjezdu z Ruska a rovněž o současné práci v divadle a ve filmu.

Oleg Krylov poté představil účastníkům večera právě vydaný jeho nakladatelstvím první díl souboru děl novinářky a spisovatelky I. Bespalovové. Úryvky z této knihy si hosté vyslechli v podání autorky.

Malířka S. Hartová, jejíž obraz „Květiny v dešti“ byl krásným doplňkem večera, zazpívala píseň B. Okudžavy.

Program ukončila básnířka B. Janoštíková, která přednesla své verše v českém jazyce. Překlady jejích básní do ruského jazyka budou publikovány ve 4. čísle almanachu.

Všichni přítomní se mohli seznámit se 3. číslem almanachu, který obsahuje prózu a básně ruskojazyčných autorů, kteří žijí v různých zemích. Videomateriály, jež doprovázejí každé číslo, je možné zhlédnout formou videozáznamu poté, co z časopisu získáte odpovídající QR kód.

Na závěr Oleg Krylov pozval všechny zájemce na prezentaci 4. čísla almanachu, která se uskuteční 21. dubna t. r. v galerii malíře M. Ščigola v Praze.

 

Tento článek je dostupný v: Russian