Ve dnech 26. – 28. listopadu 2018 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze  uskutečnil XV. mezinárodní hudební festival – soutěž „ART-DUO“ pro mladé interprety. Akce byla připravena agenturou „ART-DUO Prague“ za organizační a informační podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival – soutěž probíhá v Ruském středisku vědy a kultury v Praze již poněkolikáté. Na tři dny budovu střediska obsadili mladí klavíristé, harmonikáři, houslisté a pěvci. Jubilejního XV. ročníku se zúčastnilo více než 150 mladých hudebníků. Pro každého z nich byla účast v mezinárodní soutěži velkou událostí a zkouškou v jejich začínající hudební kariéře a vzdělání. Rok od roku roste počet účastníků soutěže a zemí, jež se zapojí. Zvětšuje se i porota.  14 členů poroty – prvotřídních pedagogů, profesionálů se světovým jménem pochází z Ázerbájdžánu, Běloruska, Ruska, Srbska, Polska, Kazachstánu, Gruzie, Česka a Francie.

Již tradičně festival doprovázela vystoupení členů poroty a čestných hostů. Letos byl festival zahájen koncertem francouzského dua F. Argenti (klavír) a A. Mikulskaja (violoncello).  V jejich podání zazněly skladby F. Chopina, J. Nina a G. Fauré. Hudebníci současně diváky seznámili se zvláštnostmi hudby těchto skladatelů.

Soutěžní dny byly naplněny nervozitou, zkouškami a samozřejmě hudbou. Soutěžící byli rozděleni do skupin podle věku a nástroje (klavír, harmonika, housle a zpěv). Nejlepší interpreti a laureáti soutěže vystoupili na závěrečném galakoncertě, který se uskutečnil v Křišťálovém sále RSVK v Praze 28. listopadu.

Všem účastníkům a především vítězům poblahopřáli zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov a vedoucí festivalu, klavírista F. Subbotin.

Následující XVI. mezinárodní hudební festival – soutěž „ART-DUO“ se uskuteční ve dnech 20. – 23. března 2019 v Římě.

Tento článek je dostupný v: Russian