Festival současné ruské hudby se uskutečnil v Plzni

Festival současné ruské hudby se uskutečnil v Plzni

     Dne 31. května 2018 se v sále Antonína Dvořáka Domu hudby Plzeň konal festival Mezinárodní asociace mladých skladatelů, interpretů a muzikologů Ruského hudebního svazu („MAMKIM MeždunarodMolOt“ RMS). Akce byla připravena za podpory Západočeského centra současné hudby a zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Umělecká organizace mladých skladatelů –  Mezinárodní asociace mladých skladatelů, interpretů a muzikologů Ruska a zemí SNS byla vytvořena za účelem spojení celého mládežnického skladatelského hnutí na území Ruské federace, republik bývalého Sovětského svazu a Euroasijského kontinentu.  Je součástí Svazu skladatelů Ruské federace a rovněž Ruského hudebního svazu.

V rámci festivalu se konal koncert-prezentace hudby mladých ruských skladatelů, kteří jsou členy „MolOta“. Program byl složen z děl několika ruských skladatelských škol: petrohradské (N. Chruščeva, A. Zobnin), jakutské (N. Michejev), moskevské (J. Sudzilovskij) a saratovské (V. Orlov). Hudbu současných ruských skladatelů hrál Sojkův kvartet ve složení M. Kos, M. Kaplan, J. Fiala a H. Vítková. Klavírní doprovod – Š. Kos a M. Averkijev.

Tentýž den bylo v Plzni otevřeno Západočeské zastupitelství „MAMKIM MeždunarodMolOt“ RMS. Celkem na území RF a v zahraničí pracuje 40 podobných poboček.

Dne 1. června 2018 v rámci festivalu proběhl česko-ruský seminář mladých skladatelů na Konzervatoři Plzeň, na kterém vystoupil předseda mládežnického oddělení Svazu skladatelů Ruska, prezident Mezinárodní asociace mladých skladatelů, interpretů a muzikologů „MeždunarodMolOt“, skladatel J. Sudzilovskij.  Během téměř pěti časového dialogu byly projednány otázky rozvoje moderní hudby, problémy evropské kultury aj. J. Sudzilovskij představil svoji tvorbu za posledních 10 let a rovněž partitury několika mladých ruských skladatelů.

Semináře se zúčastnili mladí čeští skladatelé z Plzně a Prahy a rovněž zástupci pražské HAMU, kteří projevili zájem o spolupráci s „MAMKIM“ a o konání podobných akcí v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian