Festival – soutěž „Okouzlení Českem“ v RSVK v Praze

Festival – soutěž „Okouzlení Českem“ v RSVK v Praze

Dne 8. května 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil v rámci projektu „Saljut talantov“ XIII. mezinárodní festival – soutěž „Okouzlení Českem“. Akce byla organizována nekomerční organizací „Saljut talantov“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin. Zdůraznil, že podobné akce napomáhají propagaci ruské kultury a pomáhají v odhalení talentů mezi mládeží.

Ředitel sdružení „Saljut talantov“ D. Proskurjakov sdělil, že od roku 2008 se v různých městech Ruska a Evropy konalo více než 400 festivalů a soutěží.

Vítězové soutěže „Okouzlení Českem“ se zúčastní superfinále mezinárodního projektu „Saljut talantov“ v Petrohradě v říjnu 2018.

Letos se soutěže zúčastnilo více než 60 tvůrčích kolektivů a jednotlivců  z Ruska, Kazachstánu, Uzbekistánu a Turecka. Zazněly skladby světových skladatelů a ruské lidové písně. Ve foyeru proběhla výstava uměleckých děl soutěžících.

Vystoupení mladých umělců hodnotila profesionální porota, ve které zasedli klavíristka a korepetitorka Státní opery Jelena Nosková, národní umělec Republiky Komi, sólista Státní opery Damir Basyrov, dirigent P. Chromčak, kytaristka E. Holá a malíř A. Čulkov.

V rámci festivalu se uskutečnily kulatý stůl a tvůrčí dílna.

Laureáty 1. stupně v nominaci „Instrumentální lidová tvorba“ se stal Z. Mendigaz (domra) aj., v nominaci „Instrumentální klasická tvorba“: M. Mosjakin, V. Popov, A. Kuzenbajeva, I. Gorbunov, I. Koval, J. Koval (klavír).

Laureáti získali poháry a diplomy. Účastníci a učitelé obdrželi od poroty speciální ceny. Všichni účastníci získali suvenýry na památku.

Asi 150 diváků, mezi kterými byli především rodiče a přátelé soutěžících, vítali každé vystoupení bouřlivým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian