Premiéra dětského představení „Chlapec a Karkulín“ v RSVK v Praze

Premiéra dětského představení „Chlapec a Karkulín“ v RSVK v Praze

Dne 20. prosince 2017 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila premiéra dětského představení „Chlapec a Karkulín“ v podání herců pražského mládežnického divadla „T-Art“ při RSVK v Praze. Režie – D. Ptaškin. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Herci divadla předvedli malým divákům a jejich rodičům dojemný příběh o přátelství chlapce (A. Galajev) a Karkulína (L. Manija).

Tento příběh se udál v den, kdy maminka chlapce (J. Kokourová) opět kárala svého syna za lumpárny. V tento okamžik se chlapec cítil nejosamělejším člověkem na planetě. Nemá nikoho, ani psa . . . Rozrušený se vrátil do svého pokoje a najednou přiletěl on – malý baculatý človíček s vrtulí. Chvíli kroužil ve vzduchu a potom přistál na okenní římse pokoje. „Mohu tady chvíli posedět?“, zeptal se podivný cizinec. „Není to pro tebe těžké, takhle létat?“, zeptal se udivený chlapec. „Ani trochu, vždyť jsem nejlepší letec na světě! Mimochodem, jmenuji se Karkulín, který žije na střeše.“ Tak se seznámili chlapec a Karkulín a stali se přáteli. S příchodem Karkulína se život chlapce úplně změnil. Z jedné strany nakonec získal blízkého přítele, z druhé se objevilo mnoho starostí, protože Karkulín rád dováděl a zlobil. Zpočátku nikdo v existenci Karkulína nevěřil, ale potom se maminka chlapce, jeho kamarádka Astrid (M. Galajevová) a „freken Bok“ (M. Ševčenková) i zloději, kteří se k nim vkradli do bytu, s Karkulínem seznámili a chápali, že chlapec má opravdu věrného přítele.

Talentovaný výkon herců diváky od prvních minut uchvátil. Hlavně se hra líbila těm nejmenším. Děj představení se často přenášel ze scény do hlediště a každé dítě se mohlo cítit součástí představení.

Divadelní představení ve Velkém sále RSVK zhlédlo asi 100 diváků z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian