Prezentace „Nové školy“ rychlého čtení v RSVK v Praze

Prezentace „Nové školy“ rychlého čtení v RSVK v Praze

Dne 16. prosince 2017 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala prezentace učebních programů Mezinárodní školy rychlého čtení, intelektuálního rozvoje a řízení informací „Nová škola“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ředitelka školy sdělila, že takové školy, jež pracují podle patentované metodiky rychlého čtení a rozvoje myšlenkových procesů L. Vasiljevové (Jekatěrinburg) působí v Rusku od roku 1991. V současnosti je v 84 městech Ruska a Evropy otevřeno 138 škol, které nabízí všem zájemcům, nehledě na věk a schopnosti, ovládnout metodu mnohostranného rozvoje schopností člověka.

Škola má speciální kurzy pro zájemce každého věku. Děti 5-9 let potřebují program „Wunderkind“, který napomáhá rozvoji paměti, řečových center mozku, drobné motoriky, operativnosti myšlení, řeči a artikulačního aparátu. „Technika čtení“ pro děti 9-14 let jim umožní zrychlit myšlenkové procesy, naučí mozek systematizovat, klasifikovat a dávat do skupin informace a rovněž myslet krátce, odpovídat jasně a lakonicky.

Program „Rychlé čtení. Řízení informací“ je pro mládež od 15 let a více. Je to optimální řešení pro ty, kdo potřebují všestranné ovládání informací. Existuje i „Antivěkový program“ pro lidi starší 50 let, kteří se chtějí zbavit zapomnětlivosti a únavy při studiu a rovněž si zachovat jasnou hlavu a psychické zdraví do hlubokého stáří.

Pedagogové školy se domnívají, že pro malé děti je více efektivní individuální vyučování, mladí lidé nad 15 let mohou studovat ve skupině. Učitelé seznámili hosty prezentace se cvičeními a ti hned pocítili kladný efekt.

Tento článek je dostupný v: Russian