Zahájení výstavy „Magija morskogo pejzaža“ (Magie mořské scenerie) v RSVK v Praze

Zahájení výstavy „Magija morskogo pejzaža“ (Magie mořské scenerie) v RSVK v Praze

Dne 11. prosince 2017 byla ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava „Magie mořské scenerie“. Jsou na ní představena díla dvou ruských malířů A. Zacharova a V. Šichanova, která se nacházejí ve sbírkách Galerie BM (Karlovy Vary). Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Milovníci malířství mohou ocenit 16 mořských scenerií, nakreslených na pobřeží Řecka, Kréty, Španělska a Bulharska. Obrazy naplněné slunečním světlem nenechají nikoho lhostejným, hlavně ty, kdo cení rovnováhu a harmonii v malbě. V květnu 2017 v RSVK v Praze už s úspěchem proběhla výstava těchto malířů „Město ve stylu impresionismu“ věnovaná městské scenérii.

Galerie BM, která působí v Karlových Varech jen rok (název pochází od jmen organizátorů Baulina a Musinové) si klade za cíl seznamovat milovníky malířství s díly současných malířů – impresionistů a realistů, kteří představují krásu v jejím tradičním chápání.

Výstava obrazů v Praze potrvá do 29. prosince 2017. Vystavené obrazy je možné zakoupit po dohodě s představiteli galerie.

Andrej Zacharov se narodil v roce 1967 v Rostově. Vystudoval Jaroslavské umělecké učiliště, Petrohradský akademický institut malířství, sochařství a architektury I. Repina. Je zasloužilým malířem Ruska, členem – korespondentem RAU. Zúčastnil se mnoha výstav v Rusku i v zahraničí. Jeho obrazy jsou ve sbírkách státních muzeí v Rusku, v čínské provincii Šan-tung a rovněž v soukromých sbírkách v Rusku i v zahraničí.

Vasilij Šichanov se narodil v roce 1969 v Kostromské oblasti. Vystudoval Jaroslavské umělecké učiliště a Petrohradskou akademii V. Muchinové. Je členem Svazu malířů Ruska. Od roku 1998 působil jako diákon, poté jako duchovní, v současnosti je protojerej Vasilij Šichanov představeným chrámu „Sofii Premudrosti Božej“ v Jaroslavli. Zúčastnil se mnoha výstav v Rusku. Jeho obrazy se nacházejí ve státních muzeích a v soukromých sbírkách v Rusku i v zahraničí.

Tento článek je dostupný v: Russian