Dílna „Cestování do pohádky“ pro americké studenty v RSVK v Praze

Dílna „Cestování do pohádky“ pro americké studenty v RSVK v Praze

Dne 17. června 2016 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala dílna „gželské“ malby „Cestování do pohádky“ pro studenty americké univerzity  Southern Methodist University (Dallas, stát Texas). Zúčastnilo se jí 10 osob.

V první části malířka Olga Novikovová seznámila účastníky s historií ruských lidových řemesel, jako je výroba dětských dřevěných a hliněných hraček, malba na keramice, dřevu, nábytku, malování šátků a táců, výroba krajek – všeho, čím je proslulá ruská lidová tvorba.

Praktická část dílny byla věnována podrobnému seznámení amerických studentů s technikou „gželské“ malby. Dozvěděli se, kde a kdy vznikla malba, která se nazývá „modří Ruska“ i to, že jsou pro ni typické motivy přírody a městské scenérie, rostlinné ornamenty i zobrazení zvířat a pohádkových bytostí.

Účastníci se v praxi seznámili s technikou malby – dvojitým tahem, při kterém jsou dvě různé barvy ze dvou stran štětce a současně jsou nanášeny na kreslený povrch. Studenti sami udělali skicu na papíře a poté každý účastník vytvořil na svém talíři pohádkový ornament.  Někdo nakreslil květy, jiný kouzelného ptáka – ptáka Ohniváka.

Dílna v RSVK vyvolala velký zájem všech účastníků, kteří si s sebou na památku odnesli vlastnoručně nakreslený obrázek.

Tento článek je dostupný v: Russian