Vystoupení Mládežnického symfonického orchestru Republiky Tatarstán v RSVK v Praze

Vystoupení Mládežnického symfonického orchestru  Republiky Tatarstán v RSVK v Praze

Dne 30. března 2016 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil koncert státního Mládežnického symfonického orchestru Republiky Tatarstán. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s českým dobročinným fondem „Mezinárodní fórum mládeže.

Mládežnický symfonický orchestr Republiky Tatarstán byl vytvořen v roce 2012 Správou kultury Výkonného výboru města Kazaně. Jedná se o unikátní kolektiv, který se skládá ze 75 žáků 17 kazaňských hudebních škol. Nejmladšímu hudebníkovi je 9 let. Uměleckou vedoucí orchestru je zasloužilá pracovnice kultury Republiky Tatarstán Světlana Losová.

Vystoupení Mládežnického symfonického orchestru Republiky Tatarstán se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnilo v rámci účasti orchestru na mezinárodním festivalu „Svátek jara“, který v Praze probíhá od 25. března do 1. dubna.

Pod taktovkou dirigenta Státního symfonického orchestru Republiky Tatarstán Michaila Mosenkova mladí hudebníci představili divákům zajímavý program, který zahrnoval skladby A. Chačaturjana, A. Vivaldiho, J.S. Bacha, A. Piazzolliho a jiných známých skladatelů.

Vystoupení mladých hudebníků z Ruska a jejich špičkové umění diváci ocenili bouřlivým potleskem a výkřiky „bravo“. Zvlášť srdečně diváci uvítali „Árie“ J. Světlanova, „Malý vídeňský pochod“ F. Kreislera a „Maďarský tanec“ J. Brahmse.

Koncert mladých hudebníků ve Velkém sále RSVK v Praze si vyslechlo více než 100 osob z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian